Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.
Το 12ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στο Βέρμιο και το Σέλι.
Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
Σέλι, ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας, που όμως δεν λειτουργεί γιατί λόγω της γραφειοκρατίας δεν «πήρε» άδεια. Παρ’ όλα αυτά καβαλήσαμε τις «γουρούνες» και παρακολουθήσαμε το «ορειβατικό σκι» των ντόπιων.
Λίγο μακρύτερα από το χιονοδρομικό, το χωριό Κάτω Βέρμιο με τους πέντε κατοίκους και τον φύλακα, έναν πρώην υδραυλικό που πληρώνεται από τους κατοίκους για να επιτηρεί το χωριό.
Στη Φυτεία, οι κυνηγοί μάς σταματάνε με μπαλωθιές και γλεντούν υπό τους ήχους του τραγουδιού «Βασιλική τον έρωτα». Γιατί με το συγκεκριμένο τραγούδι; Μα γιατί ο Νίκος Ζιώγαλας που έντυσε με τη μουσική του αυτούς τους παραδοσιακούς στίχους είναι από το χωριό τους.
Στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, οι οικολόγοι ταΐζουν γεράκια και πηγαίνουν με καγιάκ για πικ-νικ στα κοντινά νησάκια. Στους δρόμους της Βέροιας, ηχούν οι νότες του πλανόδιου μουσικού, ο οποίος είναι στο τελευταίο έτος της Νομικής και με τα τραγούδια του βγάζει τα προς τον ζην.
Από… τις νότες, όμως, ζει και ο κτηνοτρόφος στο Μακροχώρι που παίζει μουσική στα… γελάδια για να είναι ήρεμα. Ήρεμα και… αρωματισμένα, καθώς τα ταΐζει αρωματικά φυτά για να γίνουν πιο… εύγευστα.
Στο Μακροχώρι, συναντάμε και την πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Έπταθλο, η οποία προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας. Παρακολουθούμε την προπόνησή της σε μήκος, εμπόδια και ακοντισμό και παρασυρόμαστε… γινόμαστε και εμείς ακοντιστές!
Μπαίνοντας στο χωριό Δάσκιο μας παίρνουν είδηση. Από τις ντουντούκες της κοινότητας ακούγεται ένα περίεργο κάλεσμα: «Όλοι οι κάτοικοι στην εκκλησία. Ήρθε το κανάλι 60’ Ελλάδα!» Όπως αντιλαμβάνεστε το γλέντι αρχίζει… Περπατάμε στους δρόμους και ξεπετάγονται κλαρίνα. Ανεβαίνουμε σε λόφους και ξεφυτρώνουν τσαμπούνες. Και στο ενδιάμεσο, γιαγιάδες αρπάζουν το μικρόφωνο και λένε τραγούδια.
Και μετά τη μουσική παρένθεση, ψάρεμα στον Αλιάκμονα με τις βάρκες των ντόπιων. Τα ψάρια που πιάνουν τα ανταλλάσσουν με αλεύρι και ζαρζαβατικά διότι, λόγω κρίσης, η «ανταλλακτική οικονομία» σώζει.
Πίσω στη Βέροια, ο «Φίλιππος» Βέροιας έχει προπόνηση στο χάντμπολ. Προπόνηση έχουν και οι αθλήτριες της ακροβατικής γυμναστικής. Μετά λίγο ρεβανί – ρε και όχι ρα – και στη συνέχεια βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη, που βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς ως η καλύτερη στον κόσμο. Έπαθλο 1.000.000 δολάρια. Χρήματα που έπιασαν τόπο!