Το ένατο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στη Γουμένισσα αλλά και τα χωριά του Κιλκίς, μια ανάσα από τα σύνορα με τα Σκόπια. Ο Νίκος Μάνεσης συναντά τους κατοίκους και με τη βοήθεια της κάμερας καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την καθημερινότητα, τις ευχάριστες στιγμές αλλά και τις δυσκολίες. Γνωρίστε, μέσα από δεκάδες ιστορίες ανθρώπων, πως είναι η ζωή στην Αξιούπολη, το Πευκοδάσος, τη Γερακώνα και τη Γρίβα, στην Ειδομένη, τα Λιβάδια και το Σκρα.
Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
Το χωριό που ζει από τα κάστανα
Τα κάστανα, από το μεγαλύτερο καστανόδασος της χώρας που βρίσκεται στην Γρίβα, είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής που σε καιρούς κρίσης βλέπουν τις τσέπες τους να γεμίζουν.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που άφησε τη Θεσσαλονίκη για να γίνει καστανοπαραγωγός.
Το κρυφτό με τους λαθροσυλλέκτες κάστανου και οι απαγορευτικές πινακίδες.
Η κρέμα από κάστανο και οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.
Οι παραγκουπόλεις των παράνομων μεταναστών, η Ειδομένη και ο σιδηροδρομικός Σταθμός.
Η συνοριακή ζώνη με αιχμή της την Ειδομένη και την παρόχθια περιοχή του Αξιού έχει μετατραπεί σε νέο σημείο συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να «αποδράσουν» μέσω Σκοπίων στη Δυτική Ευρώπη.
Η συμπεριφορά των Σκοπιανών και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες για ληστείες και ξυλοδαρμούς ακόμη και ανήμπορων γυναικών. Η αμηχανία των ελληνικών αρχών και η έλλειψη υποδομών. Οι καταγγελίες για συνθήκες σταβλισμού και όχι κράτησης.
Η Μαρία και ο Ολλανδός
Πως οι ομορφιές της Γουμένισσας κέρδισαν τη γέννημα θρέμμα Αθηναία, πτυχιούχο Οικονομικών με master στο Λονδίνο. Το νέο ξεκίνημα. Ο γάμος με τον μηχανικό από την Ολλανδία, ο οποίος είναι λάτρης των δραστηριοτήτων βουνού. Η οικογένεια και τα παιδιά που μιλούν ελληνικά με τη μητέρα, ολλανδικά με τον πατέρα και αγγλικά και με τους δύο.
Ο άνεργος Πρόεδρος στο χωριό των πτυχιούχων χωρίς δουλειά
Στο Πευκοδάσος, οι νέοι φεύγουν, στην πλειοψηφία τους πτυχιούχοι. Αφού δεν τα κατάφεραν ούτε στην πόλη ούτε στο χωριό μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να μπορέσουν όπως δηλώνουν να κάνουν οικογένεια. Γιατί δεν επιστρέφουν στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας;
Ο Πρόεδρος του χωριού, πτυχιούχος Πληροφορικής και άνεργος, μιλά για την κρίση και τα κατ’ ανάγκη ταξίδια στα Σκόπια, για αγορές φθηνών τροφίμων και καυσίμων.
Η 87χρονη και ο Τσιτσάνης
Το όνειρο για μια καριέρα στο τραγούδι που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Επίσης, ένα ταξίδι στο χρόνο και στα γεγονότα που σημάδεψαν το χωριό Σκρα σε μια από τις πιο σημαντικές μάχες του Α’ Παγκόσμιου πολέμου.