Το μνημόνιο και οι περικοπές στην ΕΡΤ

Διαβάστε τι ζητάει η τρόικα.

Δύο «μνημόνια» αναδιάρθρωσης διακινούνται για την ΕΡΤ, με το πρώτο, το πιο ήπιο, να προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις μη κερδοφόρων υπηρεσιών και το δεύτερο, το οποίο έχει επεξεργαστεί ήδη η τρόικα, να προχωρεί μέχρι και στη δραματική μείωση του προσωπικού που αγγίζει σήμερα τους 3.026 εργαζόμενους, με στόχο την άμεση ανακούφιση του προϋπολογισμού.

Τα στελέχη της τρόικας, επιβλέποντας το πρόγραμμα κατάργησης/συγχώνευσης οργανισμών του Δημοσίου, δεν φαίνονται ικανοποιημένα ούτε από τον πλεονασματικό ισολογισμό της ΕΡΤ για το Α» τρίμηνο, από τον οποίο περισσεύουν 40 εκατ. ευρώ, ούτε βέβαια και από τις προτάσεις της διοίκησης για νέο επιχειρησιακό πλάνο και οργανόγραμμα.

«Περικοπές τώρα»

Οι δανειστές μας ζητούν από την κυβέρνηση «εδώ και τώρα» (ακόμα και τον Σεπτέμβριο) συγχωνεύσεις ή κλείσιμο αναλογικών και ψηφιακών καναλιών, περιορισμό των 5 σταθμών της ΕΡΑ και των 19 ρ/ς της περιφέρειας, μείωση του κόστους προγράμματος και του έμψυχου δυναμικού και περαιτέρω ψαλίδισμα της μισθοδοσίας όσων παραμείνουν.

Το πιο ήπιο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ διατυπώθηκε διά στόματος Θ. Πάγκαλου ο οποίος ανάφερε ότι «δεν θα κλείσει κανένα κανάλι, αλλά θα υπάρξει αναδιάρθρωση και κατάργηση μη αναγκαίων και μη κερδοφόρων υπηρεσιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κεντρικές γραμμές του «καλού» σεναρίου είναι:

-Επαναξιολόγηση και κατάργηση μη βιώσιμων υπηρεσιών και επανακαθορισμός του ανταποδοτικού τέλους που ανέρχεται σε 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων 75-85 εκατ. ευρώ επιστρέφουν στον κράτος μέσω φόρων.
-Αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, ήτοι ακίνητα και οικόπεδα αξίας 140 εκατ. ευρώ από το περιουσιολόγιο που ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.
-Αναδιάρθρωση λειτουργιών και συγχώνευση διευθύνσεων και υπηρεσιών, κατάργηση ορισμένων, προσθήκη νέων, ώστε να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ παραδοσιακών/αναλογικών και νέων μέσων.
-Συγχώνευση πανελλαδικών καναλιών αφού προηγηθεί η αυτονόμησή τους σε Γενικές Διευθύνσεις υπό την «ομπρέλα» μιας υπερ-διεύθυνσης.
-Λουκέτο στο Cine/Sport για την εξοικονόμηση 4-5 εκατ. ευρώ. Το Πρίσμα+, το οποίο επιδοτείται από την ΕΕ, θα εμπλουτιστεί με ψυχαγωγικό και αθλητικό περιεχόμενο, ενώ η ΕΡΤ HD θα λειτουργεί πιλοτικά.
-Μείωση και ενδεχόμενη υπαγωγή στους Δήμους των περιφερειακών Ρ/Σ της ΕΡΑ, για εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ.
-Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων το 2012 κατά 30-50% (από 700 σε 350), συνταξιοδότηση 240 ακόμη εργαζομένων έως το τέλος του 2011 και άλλων 350-400 το 2012. Στο τέλος του 2011, εκτιμάται ότι το προσωπικό της ΕΡΤ δεν θα ξεπερνά τα 2.900 άτομα έναντι 3.246 τον Οκτώβριο του 2010 και 3.026 σήμερα.
-Περαιτέρω μείωση μισθών.
-Κατάργηση μιας σειράς συχνοτήτων στα Μεσαία, μεταφορά «Ραδιοτηλεόρασης» στο Ιντερνετ, διατήρηση μεικτών παραγωγών μόνο προς το συμφέρον της ΕΡΤ.

Σόνια Χαϊμαντά 
Πηγή: Το Έθνος