Zappit

Τηλεοπτικές άδειες: Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές – Το ενδεχόμενο συνδρομητικών ή web tv

Όλη η διαδικασία θα κριθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες των νικητών. Χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν τι θα συμβεί στα κανάλια που εργάζονται μετά τις 88 ημέρες που έδωσε περιθώριο η κυβέρνηση.

Η επόμενη ημέρα μετά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκει χιλιάδες εργαζόμενους σε κανάλια να αγωνιούν για την τύχη τους και τους κερδισμένους επιχειρηματίες να καταστρώνουν σχέδια για τα επόμενα βήματά τους.

Όλα αυτά όμως τα σενάρια θα έχουν υπόσταση μόνο εάν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν κρίνει αντισυνταγματική τη διαδικασία της δημοπράτησης αν και κάποιοι το θεωρούν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανατροπή από τους ελέγχους του Πόθεν Έσχες των τεσσάρων νικητών.

Απίθανο θα πρέπει λογικά να θεωρείται και το ενδεχόμενο οι 4 νέοι καναλάρχες να μην καταβάλλουν τις δόσεις και έτσι η τηλεοπτική άδεια να μεταπηδήσει στον επόμενο επιλαχών, που στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

[dfp_ads id=236982]

Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να ανατρέψει το τηλεοπτικό τοπίο που θα δημιουργηθεί είναι οι λεγόμενες περιφερειακές άδειες, για τις οποίες όμως η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση, καθώς δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη διαδικασία. Αρχικά η κυβέρνηση είχε κάνει γνωστό πως αυτές θα δοθούν μέσω του ΕΣΡ όποτε κι αν αυτό συγκροτηθεί τελικά από τη Βουλή. Ωστόσο, μετά τα 246 εκατομμύρια ευρώ, ένα ιλιγγιώδες ποσό που ουδείς περίμενε, η κυβέρνηση βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο να μπουν κι άλλα χρήματα στα κρατικά ταμεία και έτσι ο κ. Παππάς δήλωσε πως για τις περιφερειακές άδειες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία δημοπράτησης.

Άγνωστο ακόμα περιμένει το τοπίο για τις λεγόμενες θεματικές τηλεοπτικές άδειες, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κάποια από τα «κομμένα» κανάλια που σε 88 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν. Για αυτές τις άδειες το τοπίο είναι θολό με τα κυβερνητικά στελέχη να διαψεύδουν το ένα το άλλο.

Αυτό που θεωρείται σχεδόν σίγουρο είναι πως στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν παρασκηνιακές ενέργειες μεταξύ των νέων καναλαρχών και εκείνων που δεν έλαβαν άδεια προκειμένου να εξετάσουν σενάρια εξαγοράς ή και συγχωνεύσεων. Κυρίως οι νέοι καναλάρχες Μαρινάκης και Καλογρίτσας δεν αποκλείεται να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ένα κανάλι που έχει κοπεί, προκειμένου να μην ξεκινούν από την αρχή.

Ωστόσο και αυτό το σενάριο δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς είναι αμφίβολο εάν ο νέος επιχειρηματίας θα θελήσει να χρησιμοποιήσει και το ανθρώπινο δυναμικό των τηλεοπτικών σταθμών που θα κλείσουν με ότι συνεπάγεται αυτό για τις αποδοχές τους και τα εργασιακά τους δικαίωματα.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί με όσα κανάλια δεν κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια δηλαδή Star και Alpha ή κόπηκαν από τη διαδικασία, όπως Mega και Epsilon. Εάν αυτά τα κανάλια δεν δουν μαύρες στις οθόνες τους με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους υπάρχει και η εναλλακτική για να μετατραπούν σε συνδρομητικά κανάλια ή σε web κανάλια. Ωστόσο, στην περίπτωση των συνδρομητικών καναλιών, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να επιβιώσουν δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ενώ και στην περίπτωση του web tv ουδείς μπορεί να είναι αισιόδοξος, μιας και ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα δεν θα έχει πιθανότατα επιτυχία.

Τι θα συμβεί με τα 246 εκατομμύρια ευρώ;