Zappit

Περίπου 4.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στα ΜΜΕ το 2011

Διαβάστε τα συγκλονιστικά στοιχεία

Εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί αλλά και ολόκληροι εκδοτικοί Όμιλοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονονικά προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις, η λύση για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι η μείωση του κόστους και η απόλυση υπαλλήλων, αλλά σε άλλες, αποδείχθηκε πως κανένα «μέτρο» δεν μπορούσε να φανεί σωτήριο. Περιπτώσεις όπως το «ΑΛΤΕΡ» ή η «Ελευθεροτυπία» ή οι Όμιλοι «Λυμπέρη» και «ΙΜΑΚΟ», αλλά και η δημόσια ΕΡΤ, που υποχρεούται ,πλέον, να προβεί σε «απολύσεις». 

4.000 απολύσεις και έπεται συνέχεια…

Υπολογίζεται ότι από το 2010, έχουν χάσει τη δουλειά τους περισσότεροι από 4.000 δημοσιογράφοι και τεχνικοί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να υπολογίζονται εργαζόμενοι σε διαφημιστικές εταιρίες αλλά και εταιρίες παραγωγής ή οπτικοακουστικών μέσων, εκεί που οι δουλειές που αναλαμβάνουν γίνονται ολοένα και λιγότερες. Περίπου 1.000 από την ΕΡΤ(τον τελευταίο ενάμιση χρόνο), 700 από το ΑΛΤΕΡ, 130 από την «Απογευματινή», 100 από τον «Κόσμο του Επενδυτή» και πολλοί άλλοι -λιγότεροι ή περισσότεροι- από δεκάδες ΜΜΕ, αποτελούν την «μαύρη λίστα» των media. 

Δυστυχώς αυτά τα νούμερα διαρκώς αυξάνονται, πλέον ανεστάλη (;) και η κυκλοφορία της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», αλλά και η αθλητική «Εξέδρα» του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Σε λίγες ημέρες αναμένεται και η λήξη της σύμβασης των 145 από την ΕΡΤ . Και έπεται συνέχεια…

Τα κανάλια υποφέρουν

Οι εταιρίες έχουν ως μόνη λύση την απόλυση εργαζομένων, μιας και η τεράστια πτώση του τζίρου, αλλά και της διαφημιστικής δαπάνης, τις έχει φέρει προ των πυλών της καταστροφής. Μόνο για τις διαφημίσεις, η πτώση υπολογίζεται μεγαλύτερη του 50% τα τελευταία τρία χρόνια! Η μείωση αυτή, είναι καταστροφική, ειδικά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που αντιμετωπίζουν πλέον θέματα βιωσιμότητας. Εκτός από το παράδειγμα του ΑΛΤΕΡ, όλα τα κανάλια, μείωσαν κατά πολύ τα έξοδά τους, με αποκορύφωμα τον ALPHA, που έπρεπε να βρει λύση για την περυσινή χασούρα των 28 εκατομμυρίων ευρώ. Απόρροια αυτού, η εκ νέου πώληση του σταθμού στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, που διατηρούσε ένα ποσοστό περίπου 30%. Αλλά και στο STAR πριν από περίπου ένα μήνα έγιναν επτά απολύσεις, δημοσιογράφων που δεν δέχθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Διαβάστε τη λίστα των ΜΜΕ που μπήκαν στο άρθρο 99:

–  Εφημερίδα«Ελευθεροτυπία»,
–  Τηλεοπτικός σταθμός ALTER
– Ο ραδιοφωνικός σταθμός του πρώην Δήμου Άνω Λιοσίων «Ξένιος»
– Μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες, η «Leo Burnett»,
– Η εταιρία «Alapis», βασικός επιχειρηματικός βραχιόνας του Λ.Λαυρεντιάδη με ευρύ φάσμα επενδύσεων στα ΜΜΕ
– Εφημερίδα «Απογευματινή»
– Όμιλος «Mototeck» (περιοδικά Drive, Moto, Autocar, Burn Out)
– Εταιρία «Περιοδικός Τύπος Α.Ε.» του Ανεμοδουρά (περιοδικά Κατερίνα, Γρίφος, Αφισόραμα, Μπλεκ, Μικρός Ήρως κ.ά. )