Zappit

Παρασκήνιο σε θολό τοπίο για την 48ωρη στα ΜΜΕ

Το ...πάπλωμα του καυγά είναι η κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων

Πριν τη συνεδρίαση του Διασωματειακού τη Δευτέρα, η ΕΣΗΕΑ έκλεισε συναντήσεις με τις τρεις ενώσεις ιδιοκτητών ΕΙΗΕΑ, ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΙΙΡΑ, καθώς και με την ΕΡΤ, για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ φέρονται να δηλώνουν πως η Ένωση είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση και με μεμονωμένους εκδότες, αν συμφωνούν για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, η Μάνια Τεγοπούλου έχει καλέσει επισήμως το προεδρείο της Ένωσης, από τη Δευτέρα, να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η εκδότρια δείχνει πως δεν θέλει να συγκρουστεί με τους εργαζόμενους, ρίχνοντας κι άλλο τις αμοιβές τους, και χαράζοντας μια διαφορετική γραμμή από τους υπόλοιπους επιχειρηματίες των Μέσων.

Την ίδια ώρα, που ο ΔΟΛ έσπευσε να κλείσει την ύλη του «Βήματος» και μάλλον, ετοιμάζει απολύσεις 21 ατόμων, μέλη του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ ζητούν από το ΔΣ να προχωρήσει εγκαίρως σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες ώστε:

Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί που εργάζονται στο «Πρώτο Θέμα», συζήτησαν στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που συγκλήθηκε χθες, δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης και ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εκθεμελιώσουν τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους, στους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης που ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και ζητούν το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων.

Από την άλλη πλευρά, στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση, καταργείται η διάταξη Ρουσόπουλου που εξαιρούσε την κρατική ραδιοτηλεόραση από τη σχετική νομοθεσία. Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση των μισθών κατά 10% των μισθών που υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ (μικτά), με την παράλληλη επιβολή πλαφόν στο ύψος των 4.000 ευρώ. Εξαιρούνται, όπως και σε όλες τις ΔΕΚΟ,  οι αποδοχές του προέδρου και του διευθύνοντος σύμβουλου.