Τα εννέα μέτρα, προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση προνομίων, προκηρύξεις διαγωνισμών για ανάθεση έργου και κοινωνικό έλεγχο της ΕΡΤ. Προβλέπουν ωστόσο και το «μνημονιακό μέτρο» των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Σειρά μέτρων για την «αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος» προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ΕΡΤ, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον τρόπο λειτουργίας των προηγούμενων ετών, όπως προκύπτει από ανεπίσημο, κυβερνητικό σημείωμα.
Συνολικά τα μέτρα είναι τα εξής:
1. Κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, καθώς και των κρυφών αμοιβών. Ουσιαστικός οικονομικός έλεγχος των πεπραγμένων του παρελθόντος.
2. Πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου μετά από δημοσίευση προκήρυξης και εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
3. Οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται θα καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Προσωπικό με συμβάσεις έμμισθης εντολής θα επιλέγεται μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
4. Η ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πραγματοποιείται μετά από δημόσια προκήρυξη στον ιστότοπο της ΕΡΤ.
5. Το κόστος έργων και υπηρεσιών που ανατίθενται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού.
6. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
7. Τα 2 μέλη του ΔΣ εκ των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία των εργαζομένων της ΕΡΤ.
8. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων.
9. Θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με την -για πρώτη φορά υποχρεωτική- συγκρότηση των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια.