Αυγή: Τίτλοι τέλους για το καθημερινό φύλλο της ιστορικής εφημερίδας – Κλείνει μετά από 70 χρόνια

Αυγή

Συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδας τις τελευταίες επτά δεκαετίες είναι η εφημερίδα Αυγή. Τα αξεπέραστα – όπως φαίνεται – οικονομικά προβλήματα βάζουν ταφόπλακα στο παραδοσιακό έντυπο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η εφημερίδα Αυγή «γεννήθηκε» στην καρδιά της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Τα κομματικά πάθη δίχαζαν τη χώρα και οι ιδέες που πρέσβευαν οι κομμουνιστές έψαχναν μέσα έκφρασης.

Πέραν του παράνομου Ριζοσπάστη, επίσημου οργάνου του εκτός νόμου ΚΚΕ, τα έντυπα του ευρύτερου αριστερού χώρου ήταν στην πλειοψηφία τους βραχύβια.

Στη μετεμφυλιακή περίοδο ο Ριζοσπάστης εκδίδεται αραιά και ακανόνιστα και η έκδοση μειώνεται περισσότερο όταν το εργατικό κίνημα και το κόμμα απέκτησαν τρόπους νόμιμης έκφρασης μέσω της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).

Η εφημερίδα της θα είναι η Αυγή, η οποία πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου του 1952 και συνεχίζει να κυκλοφορεί επί 70 χρόνια, μέχρι σήμερα, που το καθημερινό της φύλλο σταματά.

Η ιστορική ημερήσια πρωινή εφημερίδα εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και από το 1991 και έπειτα τις επίσημες απόψεις του Συνασπισμού και του διάδοχου σχήματος, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αυγή: Κυκλοφορία της εφημερίδας

Η Αυγή εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από ακριβώς 70 χρόνια ως όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Αρχικά ως εβδομαδιαία και κατόπιν ως ημερήσια. Στην περίοδο 1967 – 1974 η έκδοσή της απαγορεύτηκε από τη στρατιωτική χούντα.

Μετά τη μεταπολίτευση, το ΚΚΕ Εσωτερικού επανεκδίδει, στις 4 Αυγούστου του 1974, την Αυγή ως κομματικό του όργανο, ενώ στη συνέχεια υποστήριζε κυρίως τις θέσεις του Συνασπισμού.

Σήμερα, εκφράζει το χώρο της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα κατέχει το 40% των μετοχών και το υπόλοιπο είναι σε μικρούς μετόχους, δηλαδή αναγνώστες, εργαζομένους και ψηφοφόρους. Κανένας δεν έχει πάνω από 3%.

Αυγή: Ένθετα που έγραψαν ιστορία

Μέσα στην Αυγή, ο αναγνώστης είχε στα χέρια του πλούσια και άκρως ενδιαφέροντα ένθετα, όπως «Παιδεία και Κοινωνία», «Αναγνώσεις και Ενθέματα», «Πρίσμα», «Κόσμος» με μεταφρασμένα άρθρα από τη Libération, τους Financial Times, την Washington Post κ.ά. Από το 2013 έρχεται με την Αυγή και η ελληνική έκδοση της Le monde diplomatique.

Αυγή: Οι διευθυντές της εφημερίδας

Πρώτος εκδότης και διευθυντής της Αυγής (1952 – 1956) ήταν ο Βασίλης Ευφραιμίδης, δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός του ΚΚΕ.

Από τις 26 Απριλίου 2018 έως και πριν από λίγες ώρες, διευθυντής της εφημερίδας ήταν ο Άγγελος Τσέκερης, που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη.

Πηγή: newsit.gr