Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου ήταν βαθιά συναισθηματική και επικαλέστηκε τους δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες που χάνονται στους αιώνες.
«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ειδικά για την μαρτυρική Μαριούπολη ζήτησε τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική ομογένεια και η Ουκρανία.
Με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι βουλευτές τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.
Όλη η ομιλία του Ουκρανού προέδρου
«Με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική αυτή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενο Ουκρανικό λαό του οποίου εσείς ηγείστε. Αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στην βάρβαρη ρωσική εισβολή επί 43 ημέρες που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την Ουκρανία.
«Η βούλησή μας για περισσότερη συνδρομή και αλληλεγγύη στην χώρα σας είναι ισχυρή. Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί», είπε ακόμα ο Πρόεδρος της Βουλής.
Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε: «Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω σκέφτομαι την Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαΊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις και αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πέινα και τις κακουχίς, Υπάρχουν 100 χιλιάδες άνθρωποι που μένουν στα περίχωρα της Μαριούπολης. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα, εχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Όλοι τα έχουμε δει αυτά και αυτό είναι το έργο των Ρωσων πιλότων που έχουμε δει τι έκαναν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε την βία των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας επί αιώνες και έχτιζαν το μέλλον τους. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικής παρουσίας εκεί. Η ειρηνική συνύπαρξη η υπερχιλιετής είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας έχει αποτυπωθεί και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες και αυτό λέμε κι εμείς σήμερα. Εκτός από την Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός», τόνισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
Και συνέχισε: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν βάση σχεδίου τους αμάχους και αυτό δεν συνέβη μόνο εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα. Σήμερα οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων. Νομίζουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Μια νέα Φιλική Εταιρεία μπορεί να γίνει στην Ελλάδα για να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Χρειάζονται όλοι άμεση υποστήριξη. Οι Ρώσοι επιτίθενται από την στεριά τον αέρα και την θάλασσα αλλά είμαι βέβαιος ότι με την αλληλεγγύη της Ελλάδας μπορούμε να νικήσουμε. Μην ακούτε εμένα, ακούστε δυο μαχητές».
Στο σημείο αυτό έπαιξε βίντεο με τις δηλώσεις των μαχητών: «Απευθύνομαι σ εσάς ως Έλληνας στην καταγωγή. Ονομάζομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών τραυματίστηκε 3 φορές και εγώ αγωνίζομαι εδώ στην Μαριούπολη απέναντι στους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας σε αυτή μέσα από το Τάγμα Αζόφ (σ.σ. το νεοναζιστικό τάγμα που δρα στην ανατολική Ουκρανία και η δράση του οποίου χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία για την εισβολή). Αυτό είναι το χρέος μου σαν άνδρας», είπε ο Μιχαήλ, σημειώνοντας πως μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι άνθρωποι ελληνικής καταγωγής και πως μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90%! «Από την 1η Μαρτίου είναι περικυκλωμένη, είπε ο ομογενής από τη Μαριούπολη και έκανε λόγο για πόλη όπου ζουν χιλιάδες και πεθαίνουν χιλιάδες τονίζοντας: «Συμπατριώτες, έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες. παρακαλούμε βοηθήστε μας». Τον λόγο πήρε ο Αναστάσιος, Έλληνας ομογενής και είπε: Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω απί τα κατεστραμμένα κτίρια. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη που είναι και δικοί σας άνθρωποι».
Στην συνέχεια πήρε ξανά τον λόγο ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαριστώντας για την ανθρωπιστική βοήθεια. «Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την δική σας επιρροή στην ΕΕ για να γίνει όποια διάσωση μπορεί στην Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο πως θα κατακτούσαν την Ουκρανία. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες αλλά να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους Ρώσους από τα εδάφη μας για να μάθει κάθε βάρβαρος ότι θα χάσει. Θα χάσουν όπως πάντα χάνει ο επιτιθέμενος μακροπρόθεσμα. Οι ενέργειες της Ρωσίας ήταν όχι μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά και κατά της Ευρώπης. Κάνουν ό,τι μπορούν για να βλάψουν την Ευρώπη με τα ορυκτά καύσιμα και το πετρέλαιο και προκαλώντας ελλείμματα στην επισιτιστική αλυσίδα. Οι ρωσικές τράπεζες πρέπει να δουν την πόρτα κλειστή. Όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκούς λιμένες. Καμία αποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Η Ρωσία χρειάζεται τις κυρώσεις και όπλα. Εμείς χρειαζόμαστε αντιαρματικά και πυραύλους και μόνο έτσι θα σώσουμε την Ουκρανία και αν έχουμε την στήριξη θα την σώσουμε. Οι λαοί μας ήταν πάντα στενά συνδεδεμένοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την. ειρήνη στην Ουκρανία και θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα ζουν μαζί ειρηνικά όπως και στο παρελθόν. Ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Θα κερδίσουμε μαζί. Δόξα στην Ουκρανία».
Πηγή: newsit.gr