Βραβεία Όσκαρ: «Φιάσκο» με τις ελληνικές συμμετοχές – Ακόμη μία ταινία αποσύρθηκε από τη διαδικασία

Όσκαρ

Μόλις δύο από τις 23 συμμετέχουσες ταινίες παραμένουν στην "κούρσα" για την υποψηφιότητα.

Αλαλούμ έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με τις ελληνικές παραγωγές που διεκδικούν μία υποψηφιότητα στα επόμενα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, κατά την οποία ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αρχικά ορίσει μια κριτική επιτροπή για την ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, την… καθαίρεσε στη συνέχεια μέσω email, κάνοντας λόγο για πρόσκληση «εκ παραδρομής» και «έλλειψη κύρους» των ανθρώπων που το ίδιο είχε αρχικά προτείνει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα 20 από τις 23 συνολικά ταινίες που βρίσκονταν στην «κούρσα» της διεκδίκησης να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους, ενώ ο γνωστός σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, που επίσης καθαιρέθηκε από την κριτική επιτροπή λόγω «έλλειψης κύρους», καταδίκασε τους χειρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ελληνίδα σκηνοθέτhς Ασημίνα Προέδρου, της οποίας η ταινία “Πίσω από τις Θημωνιές” υπήρξε η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας πέρσι, παραιτήθηκε από την επιτροπή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του Υπουργείου.

“Μετά την ενημέρωσή μου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) για τις παλινωδίες και ανεπίτρεπτες διαδικασίες συγκρότησής της από πλευράς του Υπουργείου – διαδικασίες τις οποίες αρνούμαι να νομιμοποιήσω – δεν επιθυμώ να παραμείνω μέλος της” ανέφερε μεταξύ άλλων η Ασημίνα Προέδρου, ενώ τόνισε ότι συμφωνεί με το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να αποφασίζει η ίδια η Ακαδημία μέσα από ψηφοφορία των εκατοντάδων μελών της την ταινία που θα εκπροσωπεί την χώρα στα βραβεία Όσκαρ.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ακόμη μια ταινία αποσύρεται από τη σχετική διαδικασία. Πρόκειται για το «Μινόρε» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα. Αυτό σημαίνει πως οι μόνες ταινίες που παραμένουν να διεκδικούν ένα πιθανό εισιτήριο για τα βραβεία Όσκαρ είναι η «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, και ο «Καπετάν Μιχάλης» του Κώστα Χαραλάμπους.