Zappit

Βασίλης Καρράς: Όλη η Ελλάδα υποκλίθηκε στον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή – Την Τετάρτη η ταφή του στο Κοκκινοχώρι

"Σίγησε" μία από τις πιο συμβολικές φωνές του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου.

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στους απανταχού Έλληνες η είδηση πως ο Βασίλης Καρράς, ο αγαπημένος λαϊκός ερμηνευτής, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Κυριακής (24/12), Παραμονή των Χριστουγέννων. Αν και ήταν γνωστό το πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, τόσο ο ίδιος όσο και οι οικείοι του εμφανίζονταν αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρει.

Τελικά, η μάχη ενάντια στον καρκίνο έληξε άδοξα και ο Βασίλης Καρράς «έσβησε» σε ηλικία 70 ετών, νοσηλευόμενος με κορονοϊό στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή είχε στο πλευρό του τη σύζυγο αλλά και τη μονάκριβη κόρη του.

Ο Βασίλης Καρράς (πραγματικό όνομα Βασίλης Κεσογλίδης) γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1953 στο Κοκκινοχώρι Καβάλας και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 16 ετών.

Μπήκε στη δισκογραφία το 1980 με το άλμπουμ «Αλησμόνητες Ώρες», ενώ ο δίσκος με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της 40χρονης καριέρας του ήταν εκείνος με τίτλο «Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη» (1997), σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή, σημειώνοντας πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 180.000 αντίτυπα.

Ο Βασίλης Καρράς έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Άντζελα Δημητρίου, η Καίτη Γαρμπή και η Πάολα, καθώς και με πιο pop καλλιτέχνες, όπως η Δέσποινα Βανδή και η Έλλη Κοκκίνου.

Στο κομμάτι της σύνθεσης και του στίχου, ο Βασίλης Καρράς είχε τη χαρά να ερμηνεύσει μεταξύ άλλων τραγούδια του Γιώργου Θεοφάνους, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Σπύρου Γιατρά, του Χρήστου Νικολόπουλου, της Εύης Δρούτσα και του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Τελευταία του δισκογραφική δουλειά ήταν το άλμπουμ με τίτλο «Είμαι Εδώ», που κυκλοφόρησε ο Βασίλης Καρράς στις 20 Οκτωβρίου του 2023.

Η είδηση του θανάτου του αγαπημένου λαϊκού ερμηνευτή διαδόθηκε αστραπιαία στα social media, όπου χιλιάδες θαυμαστές, φίλοι και πρώην συνεργάτες του έσπευσαν να γράψουν δύο λόγια αλλά και τις αναμνήσεις τους από τον Βασίλη Καρρά, ευχόμενοι «Καλό Ταξίδι».

Μερικοί από αυτούς ήταν η Άννα Βίσση, ο Αντώνης Ρέμος, η Καίτη Γαρμπή, η Χαρά Βέρρα, η Δέσποινα Βανδή, ο Φοίβος, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Έλενα Πάπαρίζου, ο Νίκος Κουρκούλης, η Ελένη Χατζίδου και ο Μάρκος Σεφερλής, ενώ άλλοι τον αποχαιρέτησαν από τη σκηνή των νυχτερινών κέντρων στα οποία εμφανίζονται, όπως η Πάολα, ο Νίκος Βέρτης και ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

Η σορός του Βασίλη Καρρά έφτασε το πρωί της Τρίτης (26/12) στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Εκεί το παρών έδωσαν προσωπικότητες του μουσικού και πολιτικού στερεώματος (Κωνσταντίνος Αργυρός, Πέτρος Ιακωβίδης, Άντζελα Δημητρίου, Λένα Ζευγαρά, Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αχιλλέας Μπέος), καθώς και πλήθος απλού κόσμου που ήθελε να αφήσει ένα λουλούδι και να πει το τελευταίο αντίο.

Τραγικές φιγούρες, όπως ήταν λογικό, η σύζυγος και η κόρη του αείμνηστου ερμηνευτή, οι οποίες ακολούθησαν το φέρετρο υποβασταζόμενες και θρηνώντας γοερά τη μεγάλη απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου.

Κατά την έξοδο της σορού από την εκκλησία, μία ορχήστρα έπαιξε στη μνήμη του Βασίλη Καρρά δύο από τις επιτυχίες του, το «Νύχτα Ξελογιάστρα» και το «Δεν Πάω Πουθενά», με τον κόσμο να τραγουδάει δυνατά τους στίχους, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, ενώ ακούστηκαν και ποντιακά τραγούδια για να τιμήσουν την καταγωγή του εκλιπόντος.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η σορός του τραγουδιστή αναχώρησε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας καταχειροκροτούμενη. Ο Βασίλης Καρράς θα ταφεί – σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία – στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας, τη Τετάρτη 27/12 στις 12μμ.