Zappit

Τέμπη: Ψηφιακή αναπαράσταση του πολύνεκρου δυστυχήματος ζητά ο ανακριτής

Τα νεότερα γύρω από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

70 ημέρες έχουν περάσει από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το βράδυ της Τρίτης 28/2, εμπορικό τρένο της Hellenic Train συγκρούστηκε με την επιβατική αμαξοστοιχία IC62 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, οδηγώντας στον θάνατο συνολικά 57 ανθρώπους.

Η μοιραία σύγκρουση, αποτέλεσμα ανθρώπινης ασυνεννοησίας και αμέλειας, σημειώθηκε στις 23:21 στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός λίγο μετά τη Λάρισα και βύθισε στο πένθος το πανελλήνιο.

Η διαδικασία της έρευνας για την απόδοση ευθυνών συνεχίζεται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άννας Κανδύλη για την εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου, υπάρχουν δύο νέες ανακριτικές πράξεις για την υπόθεση στα Τέμπη. Ο εφέτης ανακριτής έδωσε εντολή να γίνει πραγματογνωμοσύνη με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο καταγραφέας του μοιραίου τρένου για το σύστημα πέδησης των αμαξοστοιχιών.

«Αν κάτι αξίζει να ερευνήσουμε πολύ είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στο τρένο και η επέκτασή της. 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά. Είναι βασικό κομμάτι, που δεν θα πρέπει να μας ξεφύγει», σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Όπως τόνισε η Άννα Κανδύλη σε άλλο σημείο, ο εφέτης ζητά να γίνει ψηφιακή αναπαράσταση του δυστυχήματος στα Τέμπη από πραγματογνώμονα κινηματογραφιστή. Επιπλέον, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ και σε δύο μέλη της επιτροπής που ενέκριναν τη μετάταξη του κατηγορούμενου σταθμάρχη, οι οποίοι έχουν κληθεί να απολογηθούν μέχρι και την Πέμπτη.

Τέλος, μέχρι και τις 15 Μαΐου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη εκτίμηση από τους δύο πραγματογνώμονες που είχαν ορισθεί από την αρχή της ανάκρισης την 1η Μαρτίου.