Zappit

Ταξίδι στην Ολλανδία μας πάνε οι «Φιλοξενούμενοι»

Διαβάστε την ιστορία των προσώπων στους αποψινούς φιλοξενούμενους

Το έκτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Φιλοξενούμενοι» αφηγείται την ιστορία ενός Έλληνα, του Προκόπη στην Ολλανδία και της Καρολίνας, μίας Ολλανδέζας στην Ελλάδα.

Αν ο έρωτας είναι ένας σοβαρός λόγος για να αλλάξεις πατρίδα, η Καρολίνα και ο Προκόπης είναι οι ιδανικοί άνθρωποι για να μας κάνουν να το πιστέψουμε. Μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν, μιλούν στην κάμερα του βραβευμένου με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου («Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε») Σταύρου Ψυλλάκη και επιβεβαιώνουν πως πατρίδα είναι εκεί όπου χτυπάει η καρδιά σου.

Ο Προκόπης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μάνδρα Αττικής, αλλά πάντοτε ένιωθε πως ήθελε να φύγει από την Ελλάδα. Να βρει έναν τόπο που θα μπορούσε να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Τον βρήκε στο Ντάβεντερ, μια πόλη 10.000 κατοίκων στην Ολλανδία όπου μετακόμισε με την γυναίκα του, την Μαρέκε, την οποία γνώρισε στη Λέρο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Σήμερα ο Προκόπης έχει δύο παιδιά και δεν θέλει να το βάλει κάτω: θέλει να νιώσει και να γίνει Ολλανδός και ποτέ να μην επιτρέψει σε κανέναν να τον αποκαλέσει «ξένο».

«Δεν αισθάνθηκα ποτέ μετανάστης. Αλλά αισθάνθηκα και σεβασμό από τους ανθρώπους εδώ. Όταν έρχεσαι από αλλού, οφείλεις να σεβαστείς και εσύ από την πλευρά σου τον τρόπο ζωής στον οποίο θες να ενσωματωθείς. Πολλές φορές μου λένε στην δουλειά “ο Ελληνας”, αλλά το λένε με καλόν τρόπο. Αν δεν μπορούσα να είχα αποδεχτεί τους όρους της Ολλανδίας θα είχα γυρίσει στην Ελλάδα» λέει ο Προκόπης.

Η Καρολίνα ήρθε στη Λέρο με σκοπό να μείνει 3 μήνες συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μαζί με άλλους Ολλανδούς και Ιταλούς ειδικούς. Ο έρωτας της για έναν Ελληνα, τον Νίκο αλλά και η πρόκληση της εργασίας στο ψυχιατρείο της Λέρου την έχουν κρατήσει 20 χρόνια στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε με τον ερχομό της στην Λέρο ξεπεράστηκαν γρήγορα από την αγάπη και την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι ντόπιοι. Τώρα πια δεν σκέφτεται καθόλου να επιστρέψει στην Ολλανδία.

«Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω 20 χρόνια εδώ στη Λέρο, αν δεν είχα τη δική μου δουλειά. Ένα αντικείμενο δικό μου που με εκφράζει. Δεν θα μπορούσα να είμαι η κλασική νυκοκοιρά που θα φροντίζει το σπίτι και θα ταίζει τα ζώα και θα περιμένει τον άντρα της να επιστρέψει το βράδι. Ούτε στην Ολλανδία θα ήμουν νοικοκυρά».
Καρολίνα

Απόψε, Δευτέρα στις 21:00 στην ΕΤ1.