Say No! Η συγκλονιστική καμπάνια της Europol για το σεξουαλικό εκβιασμό παιδιών μέσω διαδικτύου έρχεται από την Ελλάδα

Europol

Ένα βίντεο που κάνει το στομάχι σου να σφίγγεται με σκοπό την ενημέρωση για το sextortion, έχει την υπογραφή Έλληνα δημιουργού.

Μερικές φορές οι άνθρωποι στο διαδίκτυο δεν είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως είναι. Το sextortion αποτελεί μια νέα μορφή εκβιασμού, όπου μέσω sexting, οι δράστες προσεγγίζουν κυρίως παιδιά και νέους, με στοxο να αποσπάσουν υλικό σεξουαλικού περιεχομένου. Στη συνέχεια απειλούν τα θύματά τους με δημοσιοποίηση του υλικού, προκειμένου είτε να συναντηθούν μαζί τους είτε να τους αφαιρέσουν χρηματικά ποσά.

Το βίντεο για την προώθηση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας της Europol «Say No» που ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου το δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο. Πρωταγωνιστές του από τη μία πλευρά έφηβοι και από την άλλη άγνωστοι, καλοστημένα δίκτυα που σκοπό έχουν την απάτη και τον εκβιασμό. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης της Europol και το βίντεο έχει γίνει viral, ως όφειλε για να διαδοθεί το μήνυμα.

Το βίντεο της εκστρατείας 

Μέσα από διαγωνισμό ανάμεσα σε διαφορές ευρωπαϊκές εταιρείες παράγωγης, η Europol κατέληξε να εμπιστευτεί την Indigo View για να υλοποιήσει το όραμα της. Η παράγωγη της ταινίας έγινε στα Χάνια με ερασιτέχνες ηθοποιούς διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ δημιουργός της είναι ένας νέος χαρισματικός σκηνοθέτης ο Στέλιος Αλεξανδράκης.

Η Europol μετέφρασε την ταινία σε όλες τις γλώσσες της ευρωπαϊκής ένωσης ώστε να τη συνδέσει με την σελίδα της αστυνομικής μονάδας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κάθε ευρωπαϊκής χώρας, για να μπορούν τα θύματα να υποβάλλουν άμεσα τις καταγγελίες τους.

Σκηνοθεσία / Μοντάζ: Στέλιος Αλεξανδράκης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Θοδωρής Παπαδουλάκης
Σενάριο: Europol, Στέλιος Αλεξανδράκης
Παραγωγή: Δημήτρης Ξενάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Τριανταφύλλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Μπομπολάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Ελληνικάκη
Ενδυματολόγος: Μικέλα Παπαδουλάκη
Οπερατέρ: Γιώργος Πανταζής
B’ Κάμερα: Αργύρης Κουλιζάκης
Σκηνογράφος: Γιώργος Μαυρεδάκης
Colour Correction/Visual Effects: Μανόλης Κολοκοτρώνης
Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Ήχος: Κώστας Κοκολάκης
Βοηθός Παραγωγής: Αχιλλέας Βαλεράς
Επικοινωνία με πελάτη: Astrid Bluemlein
Παραγωγή Indigo View 2017

Πρωταγωνιστές:
Ιωάννα Κουτάκου, Στελιος Τρουλακης, Μανόλης Κατιέ, Μανόλης Βαρδαλάκης, Βασίλης Γκιτάκος, Ειρηνη ινα, Μαρία Κακουλίδη, Billy Voulgarezos, Sokrat Abou Hojili, Mitko Dimitrov, Roba Mallorca, Ronnie Shnayder

Σκοπός της εκστρατείας είναι: 
  •  η υποστήριξη και η παροχή συμβουλών στα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί τις συνέπειες του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού,
  • η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των παιδιών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο και αποτελούν ενδεχόμενους στόχους «διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού» καθώς και
  • η ανάδειξη της σημαντικότητας την οποία έχει η άμεση καταγγελία από τα θύματα των περιστατικών του «διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού».

Ο σεξουαλικός διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκβιασμός των παιδιών, γνωστός και ως «sextortion», αφορά στη μεθοδολογία διαδικτυακών δραστών να προσεγγίζουν τα θύματά τους με δόλιο τρόπο, παριστάνοντας συνομήλικους του ιδίου ή του αντιθέτου φίλου, συνομιλώντας μαζί τους, μέσω διαδικτυακών σελίδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, κι αφού αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών με απατηλούς τρόπους, τους ζητούν υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες ή βίντεο), για προσωπική δήθεν χρήση ή για επαγγελματική προώθηση, μέσω «ειδικών» (μόντελινγκ κλπ.).

Αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο. Εφόσον τα παιδιά ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως σεξουαλικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά, επιδιώκουν την παραγωγή πρωτοτύπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων ή επιθυμούν να συναντηθούν με τα θύματά τους ή εκβιάζουν αυτά για χρήματα, με την απειλή ότι θα δημοσιεύσουν το υλικό στο διαδίκτυο ή θα το αποστείλουν στο οικείο περιβάλλον τους.

Πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές είτε γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το υλικό που κλήθηκε να παράγει, είτε γιατί δε γνωρίζει (λόγω της ανηλικότητας) ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος του.

Για το λόγο αυτό η πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης «Say No!» απευθύνεται σε άτομα που στοχοποιούνται από επιτήδειους και συμβουλεύει :

«Μην ενδώσετε πληρώνοντας τον εκβιασμό και μην αισθάνεστε ντροπή να το καταγγείλετε στις αρμόδιες Αρχές επιβολής του νόμου (Αστυνομικές Αρχές) ».

Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού προτείνεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα: 
  •  να μην μοιράσει άλλο υλικό,
  •  να αναζητήσει βοήθεια,
  • να μην διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλιες, e-mail κτλ.),
  • να διακόψει κάθε επικοινωνία, «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη και
  • να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες  Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές (ειδικότερα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).
Επίσης είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:
  • κάνουμε φίλους μόνο όσους γνωρίζουμε καλά,
  • δεν ανταγωνιζόμαστε με την παρέα μας για το ποιος θα κάνει τους περισσότερους φίλους,
  • ορίζουμε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου της συσκευής μας τι περιεχόμενο θέλουμε να φαίνεται στους άλλους,
  • αποφεύγουμε το “check-in” στους χώρους που κινούμαστε (στο σχολείο, στη βόλτα ή μέρη που επισκεπτόμαστε συχνά),
  • δε δημοσιεύουμε φωτογραφίες μου που “μαρτυρούν” τοποθεσίες, (π.χ. το σπίτι μας, το σχολείο μας),
  • ποτέ δεν κάνουμε chat με κάποιον που δε γνωρίζουμε,
  • προσέχουμε τις κινήσεις μας στην κάμερα, ενώ αν δεν την χρησιμοποιούμε καλό είναι να την καλύπτουμε με ένα αυτοκόλλητο,
  • σκεφτόμαστε πολύ πριν δημοσιεύσουμε κάποια εικόνα ή κάποιο video, σεβόμενοι πάντοτε και τα προσωπικά δεδομένα των φίλων μας.