Zappit

Προσωπικά – Αλ Ζαάταρι: η ζωή στην προσφυγούπολη των 80.000 ψυχών

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, στις 16:00 στην ΕΡΤ1

Το Αλ Ζαάταρι είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στην Ιορδανία. Η Έλενα Κατρίτση κατέγραψε με την κάμερα της εκπομπής «Προσωπικά», τη ζωή στην προσφυγούπολη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στην οποία σήμερα ζουν περίπου 80.000 άνθρωποι, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επίσημα καταγεγραμμένοι Σύριοι πρόσφυγες στη χώρα φτάνουν τους 650.000. Όμως, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός αγγίζει τους 1.382.000! Η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία λόγω της γειτνίασής τους με τη Συρία έχουν δεχθεί το κύριο βάρος των προσφύγων. Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος μιας τραγωδίας που δεν έχει τελειωμό.


Η Ιορδανία ασφυκτιά από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που έχει κατακλύσει τη χώρα. Ο τ. Πρωθυπουργός του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αμπντάλα Ενσούρ, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, τόνισε ότι Ιορδανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα και ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μεγάλων προσφυγικών ροών.
Η προσφυγική κρίση ασκεί τεράστια πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, δημιουργεί προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, στον τομέα της υγείας και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα. Πρόσφατα στη διαχωριστική γραμμή, στα βορειανατολικά σύνορα της χώρας, από τη συριακή πλευρά, έγινε επίθεση αυτοκτονίας από τον ISIS, με αποτέλεσμα το θάνατο 6 Ιορδανών συνοριοφυλάκων και τον τραυματισμό ακόμη 14 ανθρώπων. Έπειτα απ’ αυτό το γεγονός, η Ιορδανία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ.


Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, A. Aλ Tαρανουέχ, πιστεύει ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να νικηθεί. Ο λόγος που δεν έχει συμβεί αυτό είναι γιατί, όπως υποστηρίζει, παίζονται μεγάλα παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε σχέση με τους πρόσφυγες, τόνισε ότι είναι προτιμότερο να παραμείνουν στη χώρα, κάτι άλλωστε που επιθυμεί και η Ευρώπη, αρκεί όμως να υπάρξει και ανάλογη βοήθεια από τις δυτικές χώρες.

Ο εμφύλιος στη Συρία δημιούργησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τα τελευταία 25 χρόνια. Μέχρι τα τέλη του 2015 είχε οδηγήσει τουλάχιστον 4.900.000 ανθρώπους μακριά από την πατρίδα τους, ενώ 6.600.000, παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.
Στην έκθεση της UNICEF αναφέρεται ότι λόγω του πολέμου 2.400.000 παιδιά αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, με τις ζωές τους να καθορίζονται από τη βία και το φόβο. Πολλά έχουν σκοτωθεί, ενώ κάποια άλλα από την ηλικία των 7 χρόνων, στρατολογούνται σε ένοπλες ομάδες.