Zappit

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Ποιος έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη τη νύχτα της θεομηνίας;

Η αποκάλυψη - βόμβα του Tlive.

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε και μεταφέρει drone από τη γέφυρα του ποταμού Καλέντζη λίγα 24ωρα μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Λίγο έξω από τον Παλαμά γίνεται αντιληπτό πως στο ανάχωμα που κρατάει τα νερά του ποταμού υπάρχει ένα μεγάλο σκάμμα που το διαχωρίζει στη μέση και δίπλα ακόμα το χωματουργικό μηχάνημα. Όπως όλα δείχνουν, αυτός είναι και ο λόγος που ο Παλαμάς βυθίστηκε κάτω από τόνους νερού, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού στο T-live.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις καταγγελίες των πολιτών, η Περιφέρεια έδωσε εντολή σε μισθωμένο χωματουργικό μηχάνημα να σπάσει το ανάχωμα λίγο πριν η κακοκαιρία ενταθεί. Το T-live και ο δημοσιογράφος Ιάσονας Τσόλης επικοινώνησαν με τον άνθρωπο που άνοιξε το σκάμμα.

Δημοσιογράφος: Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;

Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.

Δημοσιογράφος: Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;

Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.

Δημοσιογράφος: Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;

Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.

Δημοσιογράφος: Άρα η περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;

Εγώ σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι.

Δημοσιογράφος: Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά.

Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…

Ο ιδιοκτήτης της τσάπας υποστηρίζει ότι πήρε εντολή από την Περιφέρεια, όμως ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Νούσιος, αρνείται τα πάντα.

«Ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά μου ζήτησαν ένα μηχάνημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.