Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε το πρωί της Τετάρτης (25/9) ο Γιάννης Μόρτζος. Ο γνωστός ηθοποιός έδινε μάχη για τη ζωή του το τελευταίο διάστημα, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Τη θλιβερή είδηση μετέδωσε ο λογαριασμός από το «Σπίτι του Ηθοποιού» σήμερα το μεσημέρι στο Instagram με σχετική ανάρτηση, αποχαιρετώντας τον σπουδαίο τους συνάδελφο.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου δημοσίευμα της Secret έκανε γνωστή την εισαγωγή του ηθοποιού στο νοσοκομείο Σωτηρία, αντιμετωπίζοντας σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Στις αρχές του καλοκαιριού ο Γιάννης Μόρτζος είχε εισαχθεί πάλι στο νοσοκομείο με βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται πως και το 2015 ο Γιάννης Μόρτζος είχε βρεθεί ξανά σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά την υγεία του, ύστερα από μια καρδιολογική επέμβαση ρουτίνας.
«Έκανα bypass. Ευτυχώς, γλίτωσα. Ήμουν διασωληνωμένος, πενήντα μέρες στην εντατική ήμουν ζωντανός νεκρός. Και όταν κάποια στιγμή άνοιξα τα μάτια μου, έβλεπα να πεθαίνουν κάποιοι στον θάλαμο. Και δεν είχαν την ευαισθησία οι νοσοκόμες να τραβάνε την κουρτίνα να μην τους βλέπω. Εκεί είπα μέσα μου ότι αφού πεθαίνουν αυτοί, θα πεθάνω κι εγώ», είχε δηλώσει τότε στην εφημερίδα OnTime ο Γιάννης Μόρτζος.
Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο τον Οκτώβριο του 1940. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981, επί είκοσι ένα χρόνια.
Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμά πάντα μέχρι σήμερα στις επιλογές του ρεπερτορίου του.
Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις.
Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το Θέατρο «Τέσσερις εποχές», με το οποίο παρουσίαζε σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994).
Η τελευταία του τηλεοπτική συμμετοχή ήταν στη σειρά της ΕΡΤ1 «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», ενώ μεταξύ άλλων είχε συμμετάσχει σε πληθώρα επιτυχημένων σήριαλ, όπως το «Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή», τις «Επτά Θανάσιμες Πεθερές», το «Χρώμα του Φεγγαριού» και το «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» της Δημόσιας Τηλεόρασης.