Zappit

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε για την Βρετανική τηλεόραση και τις top φίρμες της

Η τηλεοπτική ημέρα ξεκινάει με ενημερωτικά προγράμματα στο BBC, με παιδικά στο BBC Two και το Channel Five, ενώ το Channel 4 προτιμάει προγράμματα που απευθύνονται σε εφήβους.

Στη συνέχεια, μεταδίδονται live style προγράμματα, μεταξύ των οποίων και αυτά που σχετίζονται με ανακαινίσεις σπιτιών ή κήπων, κι ακολουθούν οι μεσημβρινές ειδήσεις. Το απόγευμα μεταδίδονται σαπουνόπερες, αστυνομικά (το νεότερο τρεντ της βρετανικής τηλεόρασης) και τηλεπαιχνίδια, ενώ τα κεντρικά δελτία ειδήσεων μεταδίδονται μεταξύ έξι και επτά το απόγευμα. Η ζώνη prime time περιλαμβάνει κι άλλες σαπουνόπερες, μεταξύ των οποίων και τις πιο ιστορικές, όπως το East Enders (BBC One) και το Coronation Street, η οποία είναι η μακροβιότερη όλων, αφού προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1960. Το ιστορικό επεισόδιο που σφράγιζε την 60ή επέτειο είδαν 14,7 εκατομμύρια. Η σειρά East Enders (ITV) ξεκίνησε το 1985 και το επεισόδιο που σφράγιζε την 25η επέτειο παρακολούθησαν 16,4 εκατομμύρια τηλεθεατές. Τέλος, το prime time κλείνει με τάλεντ σόου και άλλες σειρές.

Τα Σαββατοκύριακα μεταδίδονται περισσότερα παιδικά και ταινίες.

Η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της Βρετανίας μεταδόθηκε το 1936 από το BBC, αν και η μεγάλη διείσδυση στα νοικοκυριά ξεκινάει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το 1948.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, η τηλεόραση έχει αλλάξει ριζικά: εκτός από τα πέντε πιο δημοφιλή κανάλια, το BBC One, το BBC Two, το ITV, το Channel 4 και το Channel Five, υπάρχουν πλέον δορυφορικά κανάλια με πιο δημοφιλές το BSkyB (προϊόν συγχώνευσης του Sky,ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ, με το BSB- British Satellite Broadcasting), το οποίο προσφέρει και τα περισσότερα κανάλια με συνδρομή από 18 ως 47 λίρες τον μήνα και τρία καλωδιακά και ψηφιακά, τα οποία ξεκίνησαν μεταδόσεις το 1998. Επίσης, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρέχουν υπηρεσίες τηλεόρασης που συνδυάζουν υπάρχοντα κανάλια με προγράμματα ειδικά για τους πελάτες της κινητής, τα κανάλια έχουν εντάξει την υπηρεσία Video on Demand, o τηλεθεατής έχει δηλαδή τη δυνατότητα να «κατεβάζει» τα προγράμματα που επιθυμεί και να τα βλέπει την ώρα που επιλέγει, ακόμα κι αρκετές ημέρες μετά την αρχική τους μετάδοση και, το κυριότερο, να τα βλέπει χωρίς διαφημίσεις. Αλλά και το Διαδίκτυο κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του, αφού όλο και περισσότερα κανάλια δημιουργούν εκπομπές και σίριαλ αποκλειστικά για το Ιντερνετ.

Γενικά, οι Βρετανοί παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, περισσότερο απ’ ό,τι οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Ελβετοί με μέσο όρο 25 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 96% του πληθυσμού διαθέτει τηλεόραση.

To τάλεντ σόου X – Factor (ITV) έχει εξελιχθεί, τα τελευταία χρόνια, σε αγαπημένη τους τηλεοπτική εκπομπή και, παρότι έχουν ήδη προβληθεί επτά κύκλοι, δεν φαίνεται να κουράζει. Κατά μέσο όσο, προσελκύει 10 με 12 εκατ. τηλεθεατές, ενώ ο τελικός που μεταδόθηκε τον Δεκέμβριο συγκέντρωσε 17,7 εκατ. τηλεθεατές.

Μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν και το Strictly Come Dancing, (το αντίστοιχο του Dancing with the Stars το οποίο μεταδίδεται από το BBC One) με μέσο όρο τηλεθέασης 13 εκατ. -στο τελευταίο συμμετείχε και ο υπουργός Βιομηχανίας, Βινς Καμπλ- και το You Got Talent. Τέτοια προγράμματα όπως και κάθε είδους ριάλιτι γνωρίζουν συνήθως επιτυχία, ενώ σταθερή τηλεοπτική αξία είναι οι αθλητικές εκπομπές και μεταδόσεις κυρίως του ποδοσφαίρου. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση των παιχνιδιών της Πρέμιερ Λιγκ για την περίοδο 2010-2013 στοίχισαν στη συνδρομητική πλατφόρμα BSkyB, 1,782 δισ. λίρες. Εξάλλου, το ρεκόρ υψηλότερης τηλεθέασης εξακολουθεί να κατέχει ο τελικός του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου του 1966 μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας με 32,3 εκατ. τηλεθεατές. Ακολουθεί η κηδεία της Νταϊάνα το 1997 με 32,1 εκατ.

Η βρετανική τηλεόραση έχει παράδοση στις σειρές, έχει εξαγάγει πολλές σε όλον τον κόσμο και έχει αναδείξει μεγάλα αστέρια, παράδειγμα ο Τζέρεμι Αϊρονς που πρωταγωνιστούσε στη σειρά, «Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ». Το εποπτικό όργανο της βρετανικής τηλεόρασης, το Ofcom, ορίζει πως το 56% της παραγωγής πρέπει να καλύπτεται από τα κανάλια και το υπόλοιπο από ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής. Το κόστος των προγραμμάτων, χωρίς τις ειδήσεις, υπολογίζεται στις 2,8 δισ. λίρες για τη χρονιά που πέρασε.

ΟΙ… ΦΙΡΜΕΣ

Ο Τζόναθαν Ρος προσλήφθηκε το 2007 από το BBC για να παρουσιάζει το τσατ σόου, Friday Night with Jonathan Ross, με αμοιβή 27 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια, κι έγινε ο πιο καλοπληρωμένος Βρετανός τηλεπαρουσιαστής όλων των εποχών. Ατού του η εκκεντρικότητά του από τα ρούχα του ως τις ερωτήσεις του: ρώτησε κάποτε τον Ντέιβιντ Κάμερον (νυν πρωθυπουργό) αν είχε ποτέ σεξουαλικές φαντασιώσεις με τη Μάργκαρετ Θάτσερ… Εχει τιμηθεί με 3 ΒAFTA τηλεοπτικά βραβεία (2004-06-07), ένα British Comedy Awards (2003) και δύο Royal Television Society Awards (2003-04). Από φέτος θα παρουσιάζει ένα νέο σόου στο ITV.

Ο δημοσιογράφος Τζέρεμι Πάξμαν εργάζεται στο BBC από το 1977. Είναι ο κύριος παρουσιαστής του ειδησεογραφικού προγράμματος Newsnight του BBC Two κι είναι γνωστός για το επιθετικό του στυλ όταν παίρνει συνεντεύξεις, ιδιαίτερα όταν μιλάει με πολιτικούς. Εχει βραβευτεί με ΒAFTA για την προσφορά του στην τηλεόραση και με δύο Royal Television Society Awards.

O Τζέρεμι Κλάρκσον παρουσιάζει τη διάσημη εκπομπή αυτοκίνητου της Μεγάλης Βρετανίας, το «Τop Gear» -1997- (προβάλλεται και από το δικό μας Σκάι), όπου παρουσιάζει και αναλύει ό,τι έχει σχέση με το αυτοκίνητο με τον πιο κατανοητό τρόπο. Ωστόσο, ο Κλάρκσον έχει γίνει διάσημος στη χώρα μας επειδή συνηθίζει να μας… βρίζει μέσω της στήλης του στην εφημερίδα «Τhe Sun». Μεταξύ άλλων έχει αποκαλέσει την Ελλάδα «τουαλέτα».

Ο Ιρλανδός σερ Τέρι Βόγκαν έγινε διάσημος παρουσιάζοντας το τσατ σόου, Βόγκαν, στο BBC1 κι είναι αυτός που μετέδιδε με απαράμιλλο σαρκασμό τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ως το 2008, οπότε και παρέδωσε τα ηνία στον Νόρτον Γκράχαμ με τη συμβουλή να μην «ξεκινήσει να πίνει πριν το πέμπτο τραγούδι»…

Ο Ρίκι Γκέρβες είναι κωμικός, σκηνοθέτης, παραγωγός, μουσικός και συγγραφέας. Εγινε διάσημος από την τηλεοπτική σειρά, The Office, η οποία προβλήθηκε και στις ΗΠΑ με τόση επιτυχία ώστε να γίνει ο οικοδεσπότης της τελετής απονομής των Χρυσών Σφαιρών το 2010, παρουσίαση που θα επαναλάβει και φέτος. Εχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων 7 BAFTA, τέσσερα βραβεία του καλύτερου Βρετανού κωμικού, τρεις Χρυσές Σφαίρες και δύο Εμμυ.

Ο Τζέιμι Ολιβερ και η εκπομπή μαγειρικής του «Γυμνός Σεφ» ( 1998) έκανε μόδα τη μαγειρική. Από τότε ο Ολιβερ έχει γίνει σταρ, έχει μετατραπεί σε… σταυροφόρο της υγιεινής διατροφής στα αγγλικά σχολεία και τα αμερικάνικα, έχει γίνει καρτούν και το τελευταίο του βιβλίο έγινε το πρώτο μη μυθιστόρημα που πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στον λιγότερο χρόνο. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Τα Γεύματα 30 Λεπτών του Τζέιμι» και πούλησε 735. 000 αντίτυπα μέσα σε δέκα εβδομάδες. Αλλά και ο βραβευμένος με αστέρια Μισελίν σεφ, Γκόρντον Ράμσεϊ, έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την εκπομπή του Hell’s Kitchen (Εφιάλτης στην Κουζίνα).

Χρυσούλα Κατσαρού

Πηγή: T.V. Έθνος