Zappit

Ο Μάριος Φραγκούλης παρουσιάζει τη ζωή της Μαρίας Κάλλας!

Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της μεγαλύτερης σοπράνο του εικοστού αιώνα, Μαρίας Κάλλας φωτίζει το επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», που παρουσιάζει ο Μάριος Φραγκούλης και θα προβληθεί απόψε στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

 Ένα νέο και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την Κάλλας με γυρίσματα στην Αθήνα, στην Νέα Υόρκη και στο Παρίσι.
Η μεγαλύτερη σοπράνο του εικοστού αιώνα, που με το μοναδικό τρόπο ερμηνείας της, άλλαξε την ιστορία της όπερας. Η τραγουδίστρια που η φωνή της χαρακτηρίστηκε θεϊκή και οι ερμηνείες της έγιναν συνώνυμο της τελειότητας. Της γυναίκας που, σαν την αγαπημένη της ηρωίδα Νόρμα, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη της, δόθηκε με πάθος στον έρωτα και είχε ένα τέλος τραγικό.

Ο Μάριος Φραγκούλης, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή της Κάλλας, ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη· περπατάει στους δρόμους του Μανχάταν, όπου η Μαρία Καλογεροπούλου, κόρη Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε και έζησε τα δύσκολα παιδικά της χρόνια. Πηγαίνει στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης που την απέρριψε ως νεαρή τραγουδίστρια και την οποία η Κάλλας θα κατακτούσε θριαμβευτικά αρκετά χρόνια αργότερα, στη μουσική σχολή Τζούλιαρντ όπου η μεγάλη σοπράνο, την δεκαετία του ’70, δίδαξε νέους τραγουδιστές της όπερας.

Επίσης ο διάσημος Έλληνας τενόρος στο Παρίσι μέσα στους χώρους της Όπερας του Παρισιού, θυμίζει στους τηλεθεατές την συγκλονιστική εμφάνιση της Κάλλας το 1958 όταν, ανάμεσα στο κοινό, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο μεγάλος έρωτας της ζωής της, την προσέχει για πρώτη φορά.

Στην οδό Μαρίας Κάλλας, στον δρόμο όπου βρισκόταν το σπίτι της και που πήρε το όνομά της· και βέβαια μέσα στο διαμέρισμα όπου πέρασε τα τελευταία δύσκολα χρόνια της ζωής της.

Στην Αθήνα τέλος, θα δούμε τον Μάριο Φραγκούλη να αφηγείται μέσα από τους χώρους της Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής, όπου μας ξεναγεί στην έκθεση «Η Μαρία Κάλλας στη σκάλα του Μιλάνου».

Μέσα από την αφήγηση του Μαριου Φραγκούλη, το σπάνιο αρχειακό υλικό και τις μαρτυρίες φίλων και συνεργατών της, ξετυλίγονται στην οθόνη όλα τα σημαντικά γεγονότα και τα πρόσωπα που σφράγισαν την καριέρα και τη ζωή της Κάλλας:
Τα μοναχικά και δυστυχισμένα παιδικά χρόνια στην Αμερική και η δύσκολη σχέση της με τη μητέρα της.

Οι σπουδές στο Ωδείο Αθηνών δίπλα στην Ελβίρα ντε Ιντάλγκο και τα πρώτα μουσικά βήματα στην κατεχόμενη Αθήνα.

Ο πόλεμος που δέχτηκε στην Ελλάδα και η αναγκαστική φυγή στο εξωτερικό.

Ο γάμος με τον Ιταλό μεγιστάνα Μπατίστα Μενεγκίνι, ο μαέστρος Τούλιο Σεραφίν και οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες στην Ιταλία.

Η απόλυτη δόξα της δεκαετίας του ’50, όταν η Κάλλας κατακτά τη Σκάλα του Μιλάνου, γίνεται η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της παγκόσμιας όπερας και ταυτόχρονα μεταμορφώνεται σε μια από τις γοητευτικότερες γυναίκες στον κόσμο, παίρνοντας διαστάσεις μύθου.

Ο έρωτας με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η κοινή ζωή τους και ο χωρισμός τον οποίο η ίδια δεν ξεπέρασε ποτέ.

Η εμφάνιση προβλημάτων στη φωνή της, οι επιθέσεις του σκανδαλοθηρικού τύπου και τα πρώτα πλήγματα στην καριέρα της που οδηγούν σταδιακά στην απόσυρση.

Οι μεγάλες συνεργασίες με τον Βισκόντι, τον Τζεφιρέλλι, τον Παζολίνι.

Τα δύσκολα τελευταία χρόνια στο Παρίσι και το τραγικό της τέλος.

Για όλα αυτά και για πολλές άλλες άγνωστες λεπτομέρειες, μιλούν στην κάμερα του ΣΚΑΪ φίλοι και συνεργάτες της:
ο διάσημος μαέστρος της όπερας Georges Prêtre που συνεργάστηκε πολλές φορές μαζί της την δεκαετία του ’60· μέσα από ένα σπάνιο αρχειακό υλικό,

Η σπουδαία δασκάλα της Κάλλας Ελβίρα ντε Ιντέλγκο μιλά για την δεκαεξάχρονη τότε μαθήτρια της

Ο γνωστός σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, γιος του μαέστρου Αντίοχου Ευαγγελάτου που συνεργάστηκε με την νεαρότατη Κάλλας στην Λυρική Σκηνή την δεκαετία του ’40.

Η γνωστή μεσόφωνος Κική Μορφονιού που τραγούδησε δίπλα της στις παραστάσεις της Επιδαύρου το 1960 και πολλοί άλλοι.

Διαβάστε ακόμα

Ο Στέλιος Μάινας ταξιδεύει μέχρι την Κρήτη και μας παρουσιάζει τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη!

Ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει αναζητώντας την Μελίνα

Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Κωνσταντίνος Καβάφης

Η συναρπαστική αναζήτηση μιας Ιθάκης