Νέα σκληρή τετρασέλιδη επίθεση εξαπολύει το περιοδικό Down Town στον Γιώργο Λιάγκα και σε όλα τα μέλη της πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1. Μετά το εξώφυλλο με τον παρουσιαστή και το κορμί φέτες, έρχεται ένα κείμενο με τίτλο «Το πρωινό δικαστήριο – Ορκιστείτε Παρακαλώ», που υπογράφει η Δωροθέα Γιάννου.
«Με «δικόγραφα» διάφορα περιοδικά, τα οποία διανθίζονται από βίντεο με δηλώσεις ή σχόλια Ελλήνων celebrities, το εναλλακτικό τηλεοπτικό δικαστήριο στήνεται καθημερινά λίγο μετά τις δέκα το πρωί και σαρώνει στην τηλεθέαση. Είναι να μην ακούσεις ή να μην διαβάσεις τη φράση «έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας με…». Εσύ μπορείς να προσθέσεις όποιο πρόσωπο θες, γιατί πολύ απλά με όλα έχει υπάρξει ή θα υπάρξει έξω φρενών ο παρουσιαστής, που γνωρίζει ότι οι ατάκες του θα γίνουν αμέσως viral. Δεν το λες και απλό πράγμα… Αλίμονο αν είπες, αν έκανες, αν απάντησες κάτι ή αν φωτογραφήθηκες κάπως, κάπου που δεν θα αρέσει στον Γιώργο Λιάγκα. Από το αν είναι αρκετά celebrity ο αδερφός της Μενεγάκη και άρα δικαιούται να καταναλώνει τηλεοπτικό χρόνο, μέχρι ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα όπως το παιδί της Φωτεινής Δάρρα, ο πέλεκυς του Γιώργου είναι βαρύς και ασήκωτος.
Κάπου εκεί αρχίζει το τηλεοπτικό δικαστήριο. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, μεταξύ εμπεριστατωμένης άποψης και απόλυτης γαλαρίας, με κύριο συστατικό τις χοντράδες, πέντε άνθρωποι (ή μάλλον τέσσερις γιατί ο Θέμης Γεωργαντάς παραμένει ένας ευγενικός άνθρωπος που αγαπάει τους καλλιτέχνες) χλευάζουν δίχως όριο τις επιλογές ανθρώπων των οποίων η ζωή είναι στη δημοσιότητα.
Κόκκινη γραμμή δεν υπάρχει. Φτάνει κάτι να βγάλει από τα ρούχα του τον πρωινό εισαγγελέα και τότε αρχίζει η αγόρευση. Έτσι ένας παρουσιαστής και οι συνεργάτες του μπορούν να μιλούν on camera δίχως αντίλογο, για το πώς μεγαλώνουν κάποιοι τα παιδιά τους, πώς επιλέγουν να ντυθούν και να μακιγιαριστούν, πως τοποθετούνται απέναντι σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Από το ρετούς των φωτογραφιών με ένα διαφημιστικό διάλειμμα να παρεμβάλλεται, βρίσκεσαι να ακούς στοιχεία για την πατρότητα ενός παιδιού.
Θυμωμένος, έτοιμος να σηκωθεί από το σκαμπό λόγω αγανάκτησης κάθε φορά που νιώθει ότι κάτι προσβάλλει την αισθητική του και το σύστημα αξιών της εκπομπής που παρουσιάζει, ο παρουσιαστής της καρδιάς μας μπορεί σε μια εκπομπή να καταδικάσει την Ν. Θεοδωρίδου, την Α.Ηλιάδη, την Κ. Σπυροπουλου, τον Γ. Αρναούτογλου και τον Γ. Παπανδρέου. Με αυστηρό ύφος κουνά το δάχτυλο απέναντι σε ο,τι ο ίδιος ορίζει ως μη πρέπον.
Εν χορώ καθημερινά καταδικάζει και το πάνελ, με προεξάρχουσα την Σάσα Σταμάτη, η οποία πλέον διανύει περίοδο διδακτορικής διατριβής στην τέχνη αναπαραγωγής ελαφρών ειδήσεων. Κάτι ψελλίζει η Μαρία Ηλιάκη όταν αποφασίζει να αποδεσμεύσει το καλαμάκι που την συνδέει σε όλη την διάρκεια της εκπομπής με το μεταλλικό νερό, μια φέτα λεμόνι, για να πει την σπουδαία ατάκα. Τελευταία και ο Άρης Καβατζίκης συμμετέχει ενεργά στην ακροαματική διαδικασία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο υπερασπιζόμενος το αφεντικό της εκπομπής να μιλήσει απαξιωτικά για ανταγωνιστικό περιοδικό και τους συναδέλφους του. Ακόμα και η Φαίη Σκορδά η οποία σπανίως μιλούσε και αυτό μόνο για να παίξει ρόλο πυροσβέστη όταν η ένταση ξεπερνούσε τα όρια, πήρε θέση για την επαγγελματική επάρκεια της Ευγενίας Μανωλίδου ως παρουσιάστριας.
«Προσέξτε τι λέτε, γιατί αν σας βάλει στο στόμα του ο Λιάγκας καήκατε». Αυτή η φράση είναι το νέο σλόγκαν ανάμεσα σε επώνυμες παρέες που όταν πάνε καλεσμένοι στις πολυθρόνες της εκπομπής του, ελπίζουν ο παρουσιαστής να έχει ξυπνήσει με κέφια, ενώ ο κίνδυνος ελλοχεύει και στις δηλώσεις που κάνουν οι διασημότητες στις βραδινές εξορμήσεις των ρεπόρτερ της εκπομπής.
Ο άνθρωπος που έχει άποψη για τα πάντα, δεν παραλείπει να μιλήσει ανοιχτά για το μορφωτικό επίπεδο και ψώνια που βγαίνουν στην τηλεόραση. Στα αστικά δικαστήρια τηρούνται όροι και κανόνες. Υπάρχει διαδικασία. Στο τηλεοπτικό πρωινό δικαστήριο συχνά δεν υπάρχει έλεος. Ένας έξυπνος άνθρωπος άλλωστε είναι σε θέση να καταλάβει ότι αυτά που λέγονται δημοσίως επηρεάζουν μια μερίδα τηλεθεατών, δεδομένου ότι η δύναμη του μέσου ξεπερνά κάθε φαντασία. Θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, το Σύμφωνο Συμβίωσης, τα παιδιά, η οικονομική κατάσταση, η επιλογή στον/στην σύντροφο, η πολιτική θέση ή η διαφωνία, δεν είναι μεζές για πάνελ. Είναι θέματα ειδικού χειρισμού ή ακόμα και απαγορευμένα για συζητήσεις με όρους κουτσομπολιού.
Το αν μια γυναίκα αποφάσισε να κάνει παιδί εκτός γάμου δεν είναι θέμα συζήτησης για πρωινό, δεν είναι θέμα συζήτησης για καμία εκπομπή, οποιαδήποτε ώρα. Αν εσύ νιώθεις πως είσαι ο άνθρωπος που θα πρέπει να διυλίζει κάθε απόφαση, κάθε εμφάνιση, κάθε ατάκα, κάθε φράση και κάθε άνθρωπο, είσαι ο συμμαθητής που στο διάλειμμα σχολίαζε απαξιωτικά στην παρέα του, επειδή θεωρούσε ότι είναι δημοφιλής, τη ζωή ενός άλλου συμμαθητή του. Και θα πληγώνεις και αυτόν για τον οποίο μιλάς αλλά και αυτόν που σε ακούει αν έχει συνείδηση. Γιατί αν παρακολουθείς το bullying και δεν αντιδράς, σημαίνει ότι το απολαμβάνεις. Το δείχνουν και τα νούμερα τηλεθέασης».