Μόσιαλος: Ετοιμο το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των δημόσιων ΜΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Όπως διαβάσαμε στην »Ελευθεροτυπία»,  το σχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών κατάρτισης του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ανατίθενται οι αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας και αφού θα έχει προηγηθεί συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο κεντρικός άξονας φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός «φορέα-ομπρέλα», στον οποίο θα υπαχθούν σχεδόν όλοι οι οργανισμοί που έχουν να κάνουν με τα δημόσια ΜΜΕ, με κυρίαρχη την ΕΡΤ, η οποία θα αναλάβει πλέον και το κόστος του. Στόχος είναι να επιτευχθούν συστεγάσεις υπηρεσιών, ανταλλαγή προσωπικού, περιορισμός συμβασιούχων, μισθολογική εξομοίωση, κατάργηση υπηρεσιών κ.ά., ώστε να υπάρξει συνολικό συμμάζεμα στα έξοδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός από τη συρρίκνωση των περιφερειακών ραδιοσταθμών και του προγράμματος της ΕΤ-1, τον επανασχεδιασμό των ιστοσελίδων της ΕΡΤ, την πιθανότητα «λουκέτου» της έντυπης μορφής της «Ραδιοτηλεόρασης», τον περιορισμό των ψηφιακών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης, που έχουν ήδη ακουστεί, υπάρχουν και άλλες προτάσεις που αφορούν την ένταξη της τηλεόρασης της Βουλής, του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων αλλά και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σε ένα ευρύ σχήμα υπό την ΕΡΤ. Κάτι που σημαίνει βέβαια ότι με τους προϋπολογισμούς των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα επιβαρύνεται πλέον η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο σχεδιάζεται να υπαχθεί πιθανότατα στη διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ, ενώ εξετάζεται ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει, αν όχι συνένωση, τουλάχιστον ευρύτατη συνεργασία μεταξύ ΑΠΕ-ΜΠΕ και δημόσιας ραδιοτηλεόρασης χωρίς να αποκλείεται η δεύτερη να αναλάβει και το κόστος του πρώτου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το προσωπικό όλων των υπηρεσιών, με τον κ. Μόσιαλο πάντως σε πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ να αποκλείει το ενδεχόμενο απολύσεων και περαιτέρω μείωσης μισθών, όχι όμως και τις μετατάξεις ή το αν θα ισχύσει και γι’ αυτούς τους οργανισμούς η λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία.

Ολα αυτά βέβαια είναι ακόμα προτάσεις, καθώς αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξουν συναντήσεις με τις Ενώσεις Εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, με τη διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία έχει επεξεργαστεί ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, όπως είχε ζητηθεί από τον προηγούμενο πολιτικό προϊστάμενο, αλλά και με τις διευθύνσεις των άλλων φορέων που σχεδιάζεται να υπαχθούν σε αυτήν.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί και τι θα γίνει με την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, μέρος της οποίας σχεδιάζεται να υπαχθεί στο λεγόμενο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.