Ήρθε η ώρα των ανακοινώσεων για το κλείσιμο των σχολείων που έμεναν ανοιχτά. με τη “βούλα” του πρωθυπουργού η απόφαση. Σκέψεις για περιορισμό και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Η κυβέρνηση κατέληξε τελικώς σ’ αυτή την απόφαση ύστερα από την εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι χρειάστηκε να συνεδριάσουν για ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, να διατυπωθούν μεταξύ τους διαφορετικές απόψεις. Η πλειοψηφία έκρινε πάντως ότι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κλείσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει να κάνει όχι με τη μεταδοτικότητα του ιού εντός των σχολικών μονάδων – η οποία κινείται σε μηδενικά επίπεδα – αλλά με την ανάγκη του περιορισμού της κινητικότητας των γονέων και άλλων ενηλίκων που συνοδεύουν τους μικρούς μαθητές στο σχολείο.
Αρχικά, μάλιστα, είχε πέσει στο τραπέζι το κλείσιμο των σχολικών μονάδων μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα τις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία). Αυτή ήταν και η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, κατόπιν ακριβώς της εισήγησης των ειδικών.
Όμως, εν τέλει προκρίθηκε το κλείσιμο σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως διότι η ανάγκη του περιορισμού της κινητικότητας αποτελεί ζητούμενο για την κυβέρνηση προκειμένου το lockdown να θυμίσει τις… προδιαγραφές αυτού του Μαρτίου και Απριλίου και να επιτευχθεί έτσι η ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Η απόφαση για τα σχολεία σε κάθε περίπτωση θα έχει πολιτική χροιά και θα φέρει τη «βούλα» του πρωθυπουργού από τη στιγμή που δεν ήταν ομόφωνη η εισήγηση των επιστημόνων, ούτως ώστε να υιοθετηθεί δίχως δεύτερη σκέψη τότε από την κυβέρνηση. Επίσης, το ζήτημα της κινητικότητας θα εξεταστεί διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα, όταν σταδιακά οι αριθμοί των κρουσμάτων, των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ θα φανερώσουν το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα – συμπεριλαμβανομένου και του lockdown.
Τηλεργασία και μέρες… Μαρτίου
Είναι πάντως πολύ πιθανό, λόγω της ανάγκης περιορισμού της κινητικότητας, να ληφθούν μέτρα που θα θυμίσουν όλο και περισσότερο τις ημέρες του Μαρτίου και Απριλίου, ήτοι περιορισμός και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού της τηλεργασίας ακόμη και στο 70% κτλ. Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε στις δηλώσεις του και ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως «το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις. Γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις, περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού».
Από χθες το βράδυ, εξάλλου, ισχύει και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 9 έως τις 5 το πρωί, ενώ – όπως έγραψε το newsit.gr – το επόμενο δεκαήμερο θα δείξει τελικά και την ακριβή διάρκεια του lockdown. Εάν, δηλαδή, υπάρχουν πράγματι περιθώρια να αρθεί στις 30 Νοεμβρίου ή θα τραβήξει και μέσα στο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα έως και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Και για να συμβεί το πρώτο, θα πρέπει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει σταδιακή και σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων και να μειωθεί έτσι η πίεση στο σύστημα υγείας.
Πηγή: newsit.gr