Zappit

Lockdown: Αγωνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Με το βλέμμα στραμμένο στα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα και στα νοσοκομεία που περνούν τις πιο δύσκολες στιγμές από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστρώσει έναν ασφαλή βηματισμό για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας. Η νούμερο ένα προτεραιότητα παραμένει το λιανεμπόριο.

Η ασφυκτική κατάσταση στην οικονομία αλλά η κραυγή αγωνίας του κόσμου της αγοράς, είναι δύο παράγοντες που απασχολούν έντονα το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, και οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Ενώ η κυρίαρχη άποψη είναι πως τα καταστήματα δεν θα μπορέσουν να ανεβάσουν ρολά πριν από τις 5 Απριλίου, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «εφόσον υπάρξει μια ακτίνα φωτός» στο επιδημιολογικό τοπίο ως το τέλος της εβδομάδας, τότε την Παρασκευή θα τεθεί για εξέταση στη σύσκεψη των Επιστημόνων η πρόταση για άνοιγμα στις 29 Μαρτίου.

Χτες, τα πρώτα δείγματα γραφής από το πρώτο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ήταν ενθαρρυντικά. Τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών δούλεψαν με κανόνες, χωρίς να εντοπιστεί συνωστισμός ή καταστρατήγηση των μέτρων, ενώ και τα ανοιχτά πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι πρόσφεραν χαμόγελα στα μικρά παιδιά και μια μικρή αίσθηση ελευθερίας στους μεγαλύτερους.

Ένα μικρό καταρχήν άνοιγμα του λιανεμπορίου, μόνο με τη μέθοδο του click away, δεν θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη…

Τον τελευταίο λόγο τον έχει βέβαια η πανδημία. Ωστόσο, καθώς ο στόχος είναι ως το Πάσχα (2 Μαΐου) να έχουν ανοίξει τα πάντα (σχολεία, εστίαση κ.ο.κ.) εκτιμάται ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να καθυστερήσει όσο λιγότερο γίνεται.

Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση των επιστημόνων, θα επανεξεταστεί και το θέμα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο (κωδικός 6 στα SMS).

Τα “όπλα” στη μάχη κατά της πανδημίας

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επίταξη 206 γιατρών, σε συνδυασμό με τα self test, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου, είναι δύο από τα “όπλα” που έχουν πέσει στη μάχη για την αναχαίτιση της έξαρσης της πανδημίας και τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

Τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. Θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση του τεστ και του αποτελέσματος σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, έτσι ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών, για να ακολουθήσει ιχνηλάτηση και κατόπιν τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό κ.τ.λ..

Επιπλέον η κυβέρνηση “επενδύει” στη μεγάλη διάθεση εμβολίων, τα οποία αναμένονται μέσα στον Απρίλιο. Η χώρα αναμένεται να λάβει 1.971.000 δόσεις, ενισχύοντας σημαντικά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι το βασικό «κλειδί» για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 30/04 όλοι οι Έλληνες άνω των 60 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα. Πρόκειται για τις ομάδες του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν το 75% των κλινών Μ.Ε.Θ..

Πηγή: newsit.gr