Λευτέρης Χαψιάδης: Τα μεγάλα σουξέ, η οικονομική κατάρρευση, η άνοια και ο Γολγοθάς στα νοσοκομεία

Λευτέρης Χαψιάδης

Δείτε όλα όσα λέει ο γιος του Λευτέρη Χαψιάδη.

Τον δικό του Γολγοθά ανεβαίνει ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες στιχουργούς των περασμένων δεκαετιών, ο Λευτέρης Χαψιάδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso και ρεπορτάζ του Νίκου Νικόλιζα.

Ο μεγάλος στιχουργός τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της άνοιας, με αποτέλεσμα να εισαχθεί πριν από λίγες ημέρες εκτάκτως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης λόγω ενός σοβαρού ατυχήματος που είχε.

Αν και ο «Mr Σουξέ» (που θεωρούνταν ένας από τους πιο low profile στιχουργούς που έβαλαν σφραγίδα στο ελληνικό τραγούδι) έχει ξεφύγει τον κίνδυνο, η άνοια που τον έχει κυριεύσει στην ηλικία των 70 ετών πλέον δεν του επιτρέπει να ξαναγράψει υπέροχα τραγούδια που θα μείνουν στη μουσική ιστορία του τόπου!

«Ο μπαμπάς μου έχει εισαχθεί στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Επεσε και χτύπησε μέσα στο σπίτι και παράλληλα κόλλησε και Covid-19. Ευελπιστούμε πως θα πάρει σύντομα εξιτήριο» είναι τα πρώτα λόγια του γιου του, Αλέξανδρου Χαψιάδη, στην εφημερίδα Espresso.

«Δυστυχώς τον πατέρα μου εδώ και μερικά χρόνια τον έχει κυριεύσει η άνοια. Ετσι έπεσε μέσα στο σπίτι. Είμαι δίπλα του συνεχώς, αλλά πλέον δεν μπορεί να περπατήσει», λέει συγκινημένος ο μοναχογιός του, που είναι και το στήριγμά του εδώ και πολλά χρόνια.

«Μέχρι πρότινος συνομιλούσε τακτικά και με τον Νικολόπουλο και με τον Νταλάρα, αλλά και με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, που τον θεωρεί ίνδαλμά του. Δυστυχώς, όμως, πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα συνομιλίας» αναφέρει ο γιος του Λευτέρη Χαψιάδη.

Στον Λευτέρη Χαψιάδη, για όσους γνωρίζουν καλά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ανήκουν περίπου 550 τραγούδια πρώτης γραμμής. Αλλωστε, ποιος δεν έχει τραγουδήσει το περίφημο «Μία είναι η ουσία» της Χαρούλας Αλεξίου, που για σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια φαντάζει τόσο σύγχρονο τραγούδι και ξεσηκωτικό, που περνάει από γενιά σε γενιά, ή το «Φαντασία μου πλανεύτρα» με τον Πασχάλη Τερζή.

Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Αγγελόπουλος, Νίκος Ξανθόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Γλυκερία, Κατερίνα Στανίση, Πασχάλης Τερζής είναι μερικές από τις μεγάλες φίρμες που ερμήνευσαν τα σουξέ του.

Ο γολγοθάς του Λευτέρη Χαψιάδη άρχισε πριν από μερικά χρόνια, όταν αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα και να μετακομίσει στο χωριό του πατέρα του, τον Κύλα Αλεξανδρούπολης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Αλλωστε τα χρόνια πέρασαν, τα μεγάλα του σουξέ που είχε ερμηνεύσει όλη η αφρόκρεμα του ελληνικού πενταγράμμου είχαν περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ ο ίδιος έπρεπε να εξοικονομήσει με κάποιον τρόπο τα προς το ζην προκειμένου να σταθεί στα πόδια του. Εκεί στο χωριό οι Μικρασιάτες γονείς του είχαν ένα μικρό καφενείο. Ετσι, ο ίδιος το διαμόρφωσε σε κατοικία, έφτιαξε έναν υπέροχο κήπο και όλοι οι κάτοικοι του χωριού τον είχαν ως παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης αποφασίζει να γράψει την ιστορία της ζωής του, με σκοπό να πάρει οικονομικές ανάσες από τα αυτοβιογραφικά πονήματά του, ενώ μετά το 2005 ασχολήθηκε και με τη συγγραφή, γράφοντας τρία μυθιστορήματα. Ολα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικά, με πολλές λεπτομέρειες για γεγονότα που έλαβαν χώρα και αποτελούν μέρος της ιστορίας του σύγχρονου ρεμπέτικου. Τα δύο πρώτα του μυθιστορήματα είναι «Η ζωή μου τραγούδι, το τραγούδι ζωή» και «O αλήτης άγγελος», ενώ το τρίτο του μυθιστόρημα έχει τον τίτλο «13+1 γιατί;».