Κορονοϊός: Τα στοιχεία που απομάκρυναν το click away και τα καλά νέα των τελευταίων δεδομένων
«Όχι» στο click away από την Δευτέρα, καθώς ακόμα πολλά δεδομένα είναι στο «κόκκινο». Θετικά εκτιμάται ωστόσο η εικόνα σε ορισμένους δείκτες, μετά από καιρό. Πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει τον εμβολιασμό.
Αναμενόμενο έμοιαζε με τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών το «όχι» των ειδικών στην επαναλειτουργία του εμπορίου με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα.
Το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο δόθηκε προτεραιότητα, και η αναπόφευκτη κινητικότητα που θα προκαλέσει έκαναν επιφυλακτικούς τους ειδικούς κι έτσι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση με βάση την εισήγησή τους να παρατείνει για μία εβδομάδα ακόμη και οριζόντιο lockdown που ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου.
Εξαιρετικά επιβαρυμένες οι ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες και αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες 10 ημέρες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική, καθώς πολλές περιοχές της πρωτεύουσας βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αντανάκλαση της κατάστασης αυτής στον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα στα τρία νέα κρούσματα καταγράφεται στην Αττική, ενώ κατά 25% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων στην περίοδο των εορτών.
Με δεδομένο ότι στο σύνολό του ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει κοντά στους 400, κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν σε συναγερμό, καθώς στους δείκτες των επομένων ημερών θ’ αποτυπωθούν οι συνέπειες της χαλαρότητας και κινητικότητας των εορτών.
Τα καλά νέα
Οξύμωρο αποτελεί πάντως πως, σε αντίθεση με την Αττική, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και γενικότερα της πίεσης στο σύστημα υγείας – κυρίως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις απλές νοσηλείες – είναι εμφανής στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης.
Εξίσου ενδεικτική είναι η υποχώρηση χθες του δείκτη θετικότητας στα όρια του 2%, ενώ – όπως παρουσίασε και χθες το newsit.gr – η θέση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).
Πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τους ρυθμούς και συνολικά, από τις 27 Δεκεμβρίου έως χθες, έχουν εμβολιαστεί 34.787 άτομα, καθώς μόλις χθες εμβολιάστηκαν 8.720. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της καθημερινής δυνατότητας εμβολιασμών σε 18 με 20 χιλιάδες από τις 20 Ιανουαρίου – όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, από τις ηλικίες άνω των 85 ετών – και σε 30 χιλιάδες το Φεβρουάριο. Ήδη, άλλωστε, προστέθηκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμών άλλα 55 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα χθες και από την ερχόμενη Δευτέρα άλλα 11 στα νησιά.
Στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένος, καθώς τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος.
Επικαλούνται παράλληλα τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν πως κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται με τις εταιρείες για τα εμβόλια από μόνο του ή να έχει παράλληλο συμβόλαιο και υπενθυμίζουν ότι ανακοινώθηκε η επιπλέον αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer και συνολικά την αγορά 2,3 δις δόσεων από έξι εταιρείες. Έτσι, η Ελλάδα θα λάβει τουλάχιστον 24 εκατ. δόσεις με βάση την κατανομή αναλογικά με τον πληθυσμό.
Πηγή: newsit.gr