Απόψε, στις 23:45 η «Αυτοψία» και ο Αντώνης Σρόιτερ συναντούν τους σύγχρονους Άγιους Βασίληδες.
Τις μέρες των Χριστουγέννων, ακόμη και οι μεγάλοι γίνονται παιδιά. Είναι η γιορτή που δίνεις και παίρνεις αγάπη, η γιορτή της προσφοράς. Άλλωστε, αυτό συμβολίζει και το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη. Για τους μικρούς, είναι ο Άγιος που μοιράζει δώρα. Για μας τους μεγάλους, Άγιος Βασίλης είναι αυτό που κρύβουμε μέσα μας, αυτό που μας κάνει να δίνουμε στον συνάνθρωπό μας χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις που περιγράφουν το νόημα των Χριστουγέννων, είναι οι λέξεις που συνδέουν έναν ιερέα, έναν παραμυθά, έναν πρώην τοξικομανή, μια εθελόντρια και έναν στρατιωτικό.
Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος
Τον αποκαλούν «Άγγελο των Φυλακισμένων». Από το 1978 μέχρι σήμερα, με συνδρομές πιστών αλλά και με δικά του χρήματα, αποφυλάκισε 15.650 άπορους κρατούμενους από φυλακές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πληρώνοντας 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Έχει επισκεφθεί σωφρονιστικά ιδρύματα στις πέντε Ηπείρους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ταξίδεψε στη Ρωσία, με θερμοκρασία -32οC προκειμένου να μοιράσει δέματα στους κρατουμένους, στην κεντρική φυλακή της Μόσχας.
Ελένη Σωτηρίου
Την αποκαλούν «η Ελληνίδα με τη χρυσή καρδιά». Από ξενοδόχος στη Ρόδο, με χόμπι τη νοσηλευτική, τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ελένη Σωτηρίου βρίσκεται δίπλα σε παιδιά που υποφέρουν από την πείνα, δίπλα σε άπορες οικογένειες που ζουν απομονωμένες, δίπλα σε ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ακόμη και ένα μπουκάλι γάλα. Έχει πάρει μέρος σε 350 αποστολές στο εξωτερικό.
Δημήτρης Αβούρης
Ο «παραμυθάς των παιδιών». Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και αφηγείται παραμύθια σε παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, αλλά και σε παιδιά που έχουν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. Η συνάντηση της «Αυτοψίας» μαζί του έγινε στο σπίτι της Ελισάβετ, η οποία είναι χρυσή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, στα Special Olympics.
Θωμάς Λούκας
Είναι στρατιωτικός γιατρός και υπηρετεί στο νησί της Λήμνου. Δύο φορές την εβδομάδα, οι ακρίτες του Αιγαίου επισκέπτονται το ιατρείο του για να τους προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του, να σταθεί δίπλα τους, να τους απαλύνει τον πόνο.