Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται το εξής φαινόμενο στο εξωτερικό, celebrities να αγοράζουν ομάδες ή να ασχολούνται με το franchises. Αυτή η επιθυμία τους προφανώς προέρχεται από την αγάπη τους για τον αθλητισμό, τη θέλησή τους να βγάλουν επιπλέον χρήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες και ενδεχομένως και την επιθυμία τους να αποδείξουν ότι δεν ήταν απλά αθλητές, αλλά μπορούν να τα καταφέρουν και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Γιατί αγοράζουν αθλητικές ομάδες
1.Διαφοροποίηση επενδύσεων
Οι celebrities, όπως και πολλοί άλλοι, συχνά επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα οικονομικά τους χαρτοφυλάκια και κάποιες αθλητικές ομάδες μπορεί να προσφέρουν αρκετά προσοδοφόρες ευκαιρίες. Οι επενδύσεις αυτές δεν είναι μόνο κερδοφόρες αλλά παρέχουν και μια κάποια μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Η συνεχής αύξηση της αξίας των αθλητικών ομάδων στο διεθνές χρηματιστήριο τις καθιστά ένα προνομιακό περιουσιακό στοιχείο.
2. Αγάπη για τον αθλητισμό
Πολλοί celebrities είναι οι ίδιοι φανατικοί οπαδοί μιας ομάδας ή ενός αθλήματος. Η ιδιοκτησία μιας ομάδας τους επιτρέπει να είναι κάτι περισσότερο από απλοί θεατές, τους επιτρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην επιτυχία της.
3. Προσωπική φήμη
Η ιδιοκτησία μιας αθλητικής ομάδας μπορεί να αναβαθμίσει το κύρος της προσωπικότητάς τους. Ανοίγει επίσης πόρτες και για άλλες επιχειρηματικές συνέργειες και συνεργασίες στο industry των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των online καζινο ή ακόμη και αυτό της παραγωγής ταινιών.
Διάσημοι ιδιοκτήτες ομάδων
1. LeBron James
Ο αστέρας του μπάσκετ LeBron James έχει μετοχές της Fenway Sports Group, στην οποία ανήκουν η Liverpool FC (αγγλική Premier League) και οι Boston Red Sox (MLB).
2. Ryan Reynolds και Rob McElhenney
Το δίδυμο του Χόλιγουντ έγινε πρωτοσέλιδο με την αγορά της Wrexham AFC, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας πέμπτης κατηγορίας της Ουαλίας. Η πορεία τους ως ιδιοκτήτες έχει καταγραφεί στο ντοκιμαντέρ *Welcome to Wrexham*, δείχνοντας τους λόγους που προέβησαν σε αυτήν την κίνηση και που στοχεύουν.
3. Serena Williams και Venus Williams
Οι αδελφές Williams είναι συνιδιοκτήτριες των Miami Dolphins, μιας ομάδας του NFL με μακρά ιστορία στη λίγκα.
4. David Beckham
Ο θρύλος του ποδοσφαίρου είναι συνιδιοκτήτης της Inter Miami CF, μιας ομάδας της Major League Soccer (MLS). Το όνομα του Μπέκαμ βοήθησε την ομάδα να φέρει στις τάξεις της κορυφαίους ποδοσφαιριστές ανάμεσα σε αυτούς και ο Mέσι.
Τα κέρδη
1. Ενδιαφέρον από τα media
Οι διάσημοι ιδιοκτήτες φέρνουν και μια σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης στις ομάδες τους, η οποία μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις πωλήσεις εισιτηρίων και το merchandise. Για παράδειγμα, η ιδιοκτησία της Wrexham AFC από τον Ryan Reynolds έχει αυξήσει δραματικά τους φαν του συλλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο.
2. Οικονομική ανάπτυξη
Με πρόσβαση σε τεράστιους πόρους, οι celebrities μπορούν να χρηματοδοτήσουν καλύτερες εγκαταστάσεις, να αποκτήσουν τους καλύτερους παίκτες και να βελτιώσουν εν γένει τη λειτουργία των ομάδων.
3. Κοινωνικός σκοπός
Πολλοί διάσημοι ιδιοκτήτες ομάδων δίνουν έμφαση στην προσφορά στις τοπικές κοινότητες. Χρηματοδοτούν προγράμματα για τη νεολαία, βελτιώνουν τις υποδομές των γηπέδων και οργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις
Ο αντίλογος
Παρά την ελκυστικότητά της, η ιδιοκτησία μιας αθλητικής ομάδας συνοδεύεται από αρκετά εμπόδια. Τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, ο συνεχής έλεγχος από τα ΜΜΕ και η πίεση για να έρθουν τα αποτελεσμάτων μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για κάποιους.
Επίλογος
Η τάση των celebrities να αγοράζουν αθλητικές ομάδες απορρέει ενδεχομένως από το πάθος τους για τον αθλητισμό και την προσπάθειά τους να επηρεάσουν θετικά το industry. Καθώς η τάση αυτή θα συνεχίσει λογικά να αναπτύσσεται, θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς εξελίσσονται αυτές οι συνεργασίες και να δούμε ποιες άλλες μελλοντικές συνέργειες θα προκύψουν.