Με αποστολή 69 ατόμων στο Λονδίνο και με το προσωπικό στην Αθήνα επί ποδός, η ΕΡΤ ξεκινά το νέο μεγάλο της τηλεοπτικό εγχείρημα, την κάλυψη των 28 ολυμπιακών αθλημάτων. Την ευθύνη σχεδιασμού, υλοποίησης και παραγωγής του τηλεοπτικού προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων για την ΕΡΤ έχει ο Διευθυντής Αθλητικών Προγραμμάτων Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος μιλάει στο zappIT λίγο πριν την επίσημη έναρξη της 30ης Ολυμπιάδας.
Πότε ξεκίνησε η προετοιμασία της δημόσιας τηλεόρασης για τις μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου;
Μια προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικά σε θέματα σχεδιασμού παραγωγής, παίρνει πάρα πολύ καιρό. Οι πρώτες σκέψεις και το ξεκίνημα του σχεδιασμού έγινε από τον Αύγουστο του 2010. Ουσιαστικά είμαστε μια ομάδα που από το 2000 φτιάχνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα δύο τελευταία χρόνια εργαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Τι καινοτομίες έχουν, τηλεοπτικά, οι φετινοί Αγώνες και ποια είναι η φιλοσοφία που ακολούθησε η ΕΡΤ, όσον αφορά στο σχεδιασμό.
Η ΕΡΤ είναι έτοιμη με διαφορετική φιλοσοφία και δυνατότητες σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι η εξέλιξη των τηλεοράσεων και της εικόνας, καθώς όλοι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα είναι HD, θα μεταδίδονται σε υψηλή ευκρίνεια. Υπάρχουν διαφορές στη φιλοσοφία, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διαχείρησης του προσωπικου, καθώς είμαστε αρκετά λιγότεροι σε σχέση με το Πεκίνο. Είμαστε σε μια εποχή όπου η ενημέρωση οφείλει να υπάρχει σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι όπως η ΝΕΤ. Kρατήσαμε αρκετές ώρες στη ΝΕΤ. Τα δύο μεγάλα σπορ των Ολυμπιακών αγώνων, την κολύμβηση την πρώτη βδομάδα και τον στίβο τη δεύτερη τα βάλαμε στη ΝΕΤ, έτσι ώστε, να βγαίνουν στον αέρα και οι ενημερωτικές εκπομπές και οι ειδήσεις. Η ΕΤ1 είναι το κατεξοχήν ολυμπιακό μας κανάλι με πρόγραμμα από το πρωί ως το βράδυ, κυρίως ατομικών αθλημάτων και η ΕΤ3 θα πάρει την πλειοψηφία των ομαδικών.
Μια ακόμα αλλαγή φιλοσοφίας αφορά στην εκπομπή που θα βγαίνει σε δύο πόλεις, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Στο Λονδίνο θα είναι οι καλεσμένοι, στην Αθήνα μεταφέρεται ένα μεγάλο κομμάτι του post production. Δηλαδή, αντί να μεταφέρουμε κόσμο και τεχνολογικό εξοπλισμό, που θα κόστιζε πάρα πολύ ακριβά, αυτά που μπορούν να γίνουν στην Αθήνα ως μοντάζ, θα γίνονται στην Αθήνα. Θα υπάρχουν παρουσιαστές και καλεσμένοι και στις δύο πόλεις.
Αντιμετωπίζετε προβλήματα στη φετινή διοργάνωση;
Υπάρχουν μικροπροβληματάκια μέχρι τελευταία στιγμή. Από το κυκλοφοριακό που μας αναγκάζει όλους να υπολογίζουμε πολλές ώρες πριν από τη δουλειά μας, να φεύγουμε για τον προορισμό μας, καθώς το Λονδίνο είναι μια πόλη με τεράστιο τουριστικό κύμα ειδικά το καλοκαίρι, με στενούς δρόμους στο κέντρο του. Ωστόσο, το Λονδίνο πιστεύω ότι θα τα καταφέρει σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άλλωστε δεν έγινε τυχαία αυτή η επιλογή της ΔΟΕ. Ειδικά στις μεγάλες οργανώσεις αρέσκεται ο τύπος να μεγενθύνει τα προβλήματα για να δημιουργήσει και μια συζήτηση λίγο πριν ξεκινήσουν. Το ζητούμενο τηλεοπτικά, είναι να προλαβαίνεις τα προβλήματα, ώστε η εικόνα και ο ήχος να φτάσουν στην Ελλάδα απρόσκοπτα και να μπορεί ο Έλληνας τηλεθεατής να μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να περάσει καλά βλέποντας μεγάλους αγώνες.
Πόσες τηλεοπτικές ώρες ολυμπιακών αθλημάτων θα απολαύσουμε στην Ελλάδα;
Περισσότερες από 500 ώρες από τα τηλεοπτικά κανάλια και βάλτε και αρκετές ακόμα μέσα από τα δύο web. Προσπαθούμε να εστιάσουμε στα μεγάλα σπορ και να καλύψουμε όλες τις προσπάθειες των 105 Ελλήνων αθλητών. Έχουμε φτιάξει control room εδώ, μαζί με το master control στο Λονδίνο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας για να μη χάσουμε τον αγώνα κανενός έλληνα αθλητή.
Γιώργος Σκρομπόλας