Διαστημόπλοιο Τζούνο: Έγραψε ιστορία σε ζωντανή μετάδοση
Το Διαστημόπλοιο Juno της NASA ολοκλήρωσε το πρωί της Τρίτης ένα μοναδικό ταξίδι πέντε ετών, με προορισμό τον πλανήτη Δία. Η Google τιμάει αυτή την ιστορική στιγμή με ένα Doodle. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Διαστημόπλοιο Τζούνο.
Το Διαστημόπλοιο Τζούνο της NASA ολοκλήρωσε σήμερα το πρωί ένα ταξίδι πέντε ετών, με προορισμό τον πλανήτη Δία. Με έναν αποφασιστικό ελιγμό θα μπει στην κατάλληλη τροχιά, που θα του επιτρέψει να εξερευνήσει το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί τη γη. Το διαστημόπλοιο έθεσε σε λειτουργία το βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά. Έτσι απέκτησε την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA. Από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του, το Διαστημόπλοιο Juno θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών. Με αυτό τον τρόπο θα διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.
Ταξίδι διάρκεια πέντε χρόνων
Παράλληλα, το Διαστημόπλοιο Τζούνο θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη. Θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία. Από τα χαράματα της Τρίτης 5 Ιουλίου, το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αμερικανικό διαστημικό σκάφος Juno, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, έφτασε στον Δία μετά το μακρύ ταξίδι του ταξίδι διάρκειας πέντε χρόνων. Η όλη διαδικασία πυροδότησης του βρετανικής κατασκευής κινητήρα του Τζούνο, ώστε το σκάφος να βρεθεί στη σωστή θέση και να τεθεί σε τροχιά είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτά.
Το Διαστημόπλοιο Τζούνο έσπασε ρεκόρ
Λίγους μήνες πριν φτάσει στον Δία, το Τζούνο κατέρριψε το ρεκόρ απόστασης για αποστολή που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια. Όλες οι προηγούμενες αποστολές που έφτασαν τόσο μακριά από τον Ήλιο χρησιμοποιούσαν θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου. Όπως ανακοίνωσε η NASA, στις 21.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, το Juno βρέθηκε σε απόσταση 793 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Κατέρριψε έτσι το ρεκόρ της ευρωπαϊκής αποστολής Rosetta, η οποία επίσης βασίζεται σε ηλιακούς συλλέκτες και έφτασε τα 792 εκατομμύρια χιλιόμετρα καθώς προσέγγιζε τον κομήτη 67P τον Οκτώβριο του 2012.
Το Διαστημόπλοιο Τζούνο, βάρους 4 τόνων, αντλεί ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάνελ μήκους 9 μέτρων. Στην απόσταση που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο, οι ηλιακοί συλλέκτες δίνουν ισχύ 14 kilowatt. Η ισχύς αυτή είναι αρκετή για τη θέρμανση ενός μικρού διαμερίσματος το χειμώνα.