«Burrnesha: Ορκισμένη άντρας» – Το νέο ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης

Διαβάστε τι θα δούμε στο νέο ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης

Γεννήθηκε σε μια οικογένεια με 9 αδελφές. Κάποιες παντρεύτηκαν, άλλες πέθαναν. Όταν και ο πατέρας έφυγε από τη ζωή, κάποιος έπρεπε να αναλάβει το ρόλο του προστάτη. Ήταν δέκα ετών όταν πήρε τον όρκο που προστάζει η προαιώνια παράδοση. Από τότε μέχρι σήμερα ζει και συμπεριφέρεται σαν άντρας. 

Στο νέο ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης με τίτλο «Μπουρνέσα: Ορκισμένη Άντρας», η Ιωάννα Λουλούδη και ο εικονολήπτης Δημοσθένης Ιωάννου ταξιδεύουν στη βόρεια Αλβανία αναζητώντας τις «ηρωΐδες» αυτής της συγκλονιστικής ανθρώπινης περιπέτειας που χάνεται στο χρόνο και την μεσαιωνική παράδοση ενός ορεσείβιου λαού…

«Αν είχαμε αδερφό, δε θα χρειαζόταν εγώ να παραμείνω έτσι. Όταν ντύθηκα ήμουν μικρό παιδί. Κι είπα στους συγγενείς και τα ξαδέρφια μου που προσπαθούσαν να με μεταπείσουν ‘πείτε μου αν έκανα κάποιο λάθος’ κι αν ναι να έρθετε να με σκοτώσετε. Τότε υποχώρησαν… Κάποτε ‘κελαηδούσε’ η κάνη όταν έκανες λάθος», λέει η ηλικιωμένη γυναίκα που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί μέρος ενός σπάνιου κοινωνικού και ανθρωπολογικού φαινομένου.

«Δεν είναι ούτε γυναίκα, ούτε άντρας, είναι στη μέση. Δεν έχει να κάνει ούτε με ομοφυλοφιλία, ούτε με αμφισεξουαλικότητα, έχει να κάνει με την α-σεξουαλικότητα», επισημαίνει η βρετανίδα καθηγήτρια ανθρωπολογίας Αντόνια Γιανγκ.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στις 00:00 στο MEGA.