Απίστευτο! Ξανά από την αρχή οι προβολές στα «Οικολογικά Ημερολόγια» της ΕΤ1, λόγω …λάθους
Αντί για το προγραμματισμένο επεισόδιο με τίτλο «Στο Χέρι Μας Είναι» της Μυρτώς Παπαδογεώργου
που θα παιζόταν κανονικά την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 21:00, προβλήθηκε το «Όλα Είναι Δρόμος» του Αλέξη Αλεξίου, έτσι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εκ νέου την Παρασκευή 29 Απριλίου στις 21:00 με το ντοκιμαντέρ «Στο χέρι μας είναι».
Διαβάστε την περίληψη του επεισοδίου:
Το αστικό περιβάλλον, ειδικά σε μια άναρχη πόλη όπως η Αθήνα, έχει τεράστια ανάγκη περιβαλλοντικής αναβάθμισης και οι ενέργειες μεμονωμένων ατόμων αποτελούν το καλύτερο»λίπασμα».
Ο βιοδυναμικός κηπουρός Μιχάλης Μανιαδάκης έχει βάλει κατά νου να διδάξει στους κατοίκους της πόλης πως να στήσουν τα δικά τους αστικά παρτέρια, είτε σε μπαλκόνια, είτε σε ταράτσες, ώστε να μην έχουν ανάγκη τα super-market κάθε φορά που έχουν διάθεση για σαλάτα.
Η Αρετή Κρητικού, μια κατά τα άλλα «καθώς πρέπει» διευθύντρια τράπεζας, ασπάστηκε τις οικολογικές του φιλοσοφίες όταν ο 8χρονος γιος της της έκανε μια πολύ ανησυχητική ερώτηση: γιατί δεν αγοράζουμε ντομάτες όλο το χρόνο αφού πουλάνε στο σούπερ μάρκετ; Την επόμενη μέρα η Αρετή είχε καλέσει το Μιχάλη να βάλει μπροστά το περιβόλι, για να του διδάξει όχι μόνο ότι ζούμε σε μια τεχνητή κατάσταση συνεχούς αφθονίας, αλλά η γη θέλει χρόνο, κόπο και συνέπεια για να σε ανταμείψει.
Λίγο πια κάτω η γκαλερίστα Ρεβέκκα Καμχή και οι φίλοι της, ιδρυτές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Πρότυπη Γειτονιά, τρέχουν από πόρτα σε πόρτα για να διδάξουν στους κατοίκους της περιοχής τι εστί ανακύκλωση και αναλαμβάνουν να φυτέψουν εγκαταλειμμένα οικόπεδα αλλάζοντας το πρόσωπο της περιοχής. Ο Andrew Clements, επαγγελματίας «πρασινοστεγίτης» και επίμονος αστικός κηπουρός, προσέφερε όχι μόνο τα φυτά αλλά και την αγάπη του σε μια πόλη που έχει αρχίσει πλέον να αποκαλεί πατρίδα όταν όλοι οι άλλοι την απαρνιούνται πριν λαλήσει καν ο πετεινός.
Δείτε το πρόγραμμα με τις νέες ημερομηνίες προβολής των επεισοδίων:
1. «Στο χέρι μας είναι» – σκηνοθεσία Μυρτώ Παπαδογεώργου – 29/4
Ένας βιοδυναμικός κηπουρός, ένα σκιάχτρο που περιδιαβαίνει τους δρόμους της Αθήνας και μια γκαλερίστα που αρέσκεται να φυτεύει ιδέες γονιμοποιούν το αστικό τοπίο.
2 «Τίποτα δεν πάει χαμένο» – σκηνοθεσία Μαρία Λεωνίδα – 6/5
Όλα όσα θα θέλατε να μάθει το παιδί σας για τη σωτηρία του πλανήτη ξεκινώντας από την αυλή του σχολείου.
3. . «Όλα είναι δρόμος» – σκηνοθεσία Αλέξης Αλεξίου – 13/5
Είναι εμφανές ότι η μυστηριώδης νήσος Τήνος είναι γνωστή για λάθος λόγους: το μεγαλύτερό της θαύμα δεν είναι η εκκλησία αλλά το εκτενέστερο δίκτυο μονοπατιών στις Κυκλάδες!
4.«Από το χώμα με αγάπη» – σκηνοθεσία Βάλερυ Κοντάκου, Γιάννης Μισουρίδης – 20/5
Κάθε Σάββατο πρωί, η εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, που μέχρι πέρσι δεν στέγαζε τίποτα περισσότερο από πεσμένους σοβάδες και ξεφτισμένες πινακίδες, μεταμορφώνεται σε αυτοδιοικούμενο προτεκτοράτο βιολογικών λαχανικών!
5. «Από δεύτερο χέρι» – σκηνοθεσία Αλέξης Αλεξίου – 27/5
Ότι πετιέται δεν είναι για πέταμα, τουλάχιστον όχι για το Λάμπρο και τη Ματίνα, που το ‘χουν βάλει σκοπό να ανακυκλώσουν όλους τους περιφρονημένους θησαυρούς της Αθήνας.
6. «Σπορέας σπόρων» – σκηνοθεσία Χάρης Ραφτογιάννης – 3/6
Αν πετάξουμε τη μητέρα φύση από το παράθυρο, θα μας χτυπήσει την πόρτα με το δικράνι στο χέρι, ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο φωτισμένος γεωπόνος Θοδωρής Μανίκης, που συνεχίζει την παράδοση της φυσικής καλλιέργειας από εκεί που την άφησε ο Μασανόμπου Φουκουόκα
7. «Η Ελβετία της Μαγνησίας» – σκηνοθεσία Ηλίας Δημητρίου – 10/6
Τι δουλειά έχει ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό της Μαγνησίας στα πρωτοσέλιδα; Κάτι τρέχει σ' αυτή τη μικρή γωνιά της Εδέμ που βιώνει ευημερία εν καιρώ κρίσης…
8. «Μια μικρή μεγάλη ιδέα» – σκηνοθεσία Μαριάννα Οικονόμου – 17/6
Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μεγαλοεξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, γιατί όμως να μη γίνει η gourmet μπουτίκ της Ευρώπης;
9. «Σιγή ιχθύων» – σκηνοθεσία Χάρης Ραφτογιάννης – 24/6
Μα πού πήγανε τα ψάρια; Ο ένοχος σε αυτό το παράκτιο ντοκιμαντέρ μυστηρίου είναι δυστυχώς οι ίδιοι οι ψαράδες, που δεν σεβάστηκαν τους βυθούς τους όταν έπρεπε. Και τώρα τι κάνουμε;
10. «Όσα παίρνει ο άνεμος» – σκηνοθεσία Άγγελος Κοβότσος – 1/7
111 ανεμογεννήτριες έχουν ξεσηκώσει πάθη στο νησί της Σκύρου, και μάλιστα πριν καν προλάβουν να τοποθετηθούν. Ποιος είδε τους ντόπιους και δεν τους φοβήθηκε!
11. «Ο τουρισμός ανάποδα» – σκηνοθεσία Μαριάννα Οικονόμου – 8/7
Η Τήλος, ένα μικροσκοπικό νησάκι 533 ατόμων, ορθώνει το οικολογικό της ανάστημα απέναντι στην τουριστική απληστία της γειτονικής Ρόδου και κάνει τα πάντα για να μην της μοιάσει. Άσχετο αν έγινε γνωστή λόγω των gay γάμων που τέλεσε ο πανέξυπνος δήμαρχος!
12. «Κρέας – ο πόλεμος των πιρουνιών» – σκηνοθεσία Γιάννης Μισουρίδης – 15/7
Οι πιρουνομαχίες ανάμεσα σε κρεοφάγους και χορτοφάγους έβρισκαν το Γιάννη, πατέρα δύο παιδιών, αδιάφορο μέχρι που η έλευση ενός τρίτου τον έκανε να αναθεωρήσει τη διατροφική του αλφάβητο που ως τώρα άρχιζε και τελείωνε στο γράμμα κ = κρέας.
13. «Πάτρα, πράσινη πόλη… περίπου!» – σκηνοθεσία Παναγιώτης Φαφούτης – 22/7
Καλωσήλθατε στην Πάτρα, όπου οικολογικές ανησυχίες κάθε απόχρωσης (από λαχανί μέχρι κυπαρισσί) συνυπάρχουν σε ένα πολύχρωμο επαρχιακό γαϊτανάκι που τα έχει όλα και συμφέρει!