Στην Ευρώπη στρέφεται τώρα η Ελλάδα, επιδιώκοντας αφενός να καταδείξει πως οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο δεν αποτελούν μια ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά ένα «αγκάθι» στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αφετέρου, επιδιώκει να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της και να αναγνωρίσει τις ελληνικές θέσεις, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την Τουρκία και προχωρώντας τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων.
Προς τούτο, η Αθήνα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την απάντηση, ωστόσο, από τη γερμανική προεδρία να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική. Το σκεπτικό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι πως ούτως ή άλλως υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου, ενώ έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Τουρκία θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα περιμένει την κίνηση της γερμανικής προεδρίας και συγκεκριμένα το τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το οποίο, πριν από σχεδόν 20 μέρες, στάθηκε καθοριστικό για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρειεα για τις εξελίξεις τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την επαφή του με τον πρωθυπουργό σχολιάστηκε αρνητικά και προκάλεσε ενόχληση στο Μαξίμου. «Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα», ανέφερε λακωνικά η επίσημη ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των επικοινωνιών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καρφώνοντας έτσι με έμμεσο τρόπο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η στάση της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα. Η στάση της, δηλαδή, κάθε άλλο παρά παθητική είναι – όπως υπαινίχθηκε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας – και η αναμονή ενδείκνυται περισσότερο από μια πιθανή εμπλοκή στο «λάθος» που επιδιώκουν οι Τούρκοι ή ακόμη και σ’ ένα θερμό, στρατιωτικό επεισόδιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπήρξε πάντως σκληρός σε δηλώσεις του κατά της Τουρκίας, καλώντας τη γείτονα να σταματήσει να επιδεικνύει προβληματική συμπεριφορά με αφορμή την πορεία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis νότια του Καστελόριζου και να αποχωρήσει αυτό από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Χθες βράδυ συνεδρίασε, τέλος, στο Πεντάγωνο το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας προκειμένου ν’ αποτιμήσει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τον συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Πηγή: newsit.gr