Zappit

22 χρόνια καταγγελίες για τον σκηνοθέτη – «Μετά τα 18 τα παιδιά δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον»

Νέες συγκλονιστικές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό, τον άνθρωπο που βίασε τον 40χρονο Βασίλη, τον Νίκο Σ. και άλλους. Δεν ήταν μόνο νέοι ηθοποιοί θύματά του, αλλά και ανήλικα παιδιά, μαθητές ή και πρόσφυγες και μετανάστες. Η μέθοδος χειραγώγησης που ακολουθούσε και οι νέες μαρτυρίες.

Κάποια στοιχεία από τις συγκλονιστικές αυτές καταγγελίες αποκαλύπτει στο newsit.gr η Μαρία Κούρτεση δικηγόρος του 40χρονου Βασίλη, του ανθρώπου που κινήθηκε πρώτος νομικά σε βάρος του σκηνοθέτη και ηθοποιού. Περιγράφει πως ο θεατράνθρωπος αυτός έχανε το ενδιαφέρον του όταν τα θύματά του ενηλικιώνονταν, πως είχε μέθοδο για να χειραγωγεί τους ανήλικους

Η Μαρία Κούρτεση μιλά για τις εξελίξεις που δρομολογούνται άμεσα, για τις πολλές άλλες καταγγελίες που δέχεται αλλά και για τη συναισθηματική χειραγώγηση που ασκούσε o καταγγελλόμενος επί σειρά ετών στα πολλά θύματα του. Οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό έχουν ένα πολύ μεγάλο χρονικό εύρος. Υπάρχουν μαρτυρίες που ξεκινούν από το 1995 η πρώτη ως το 2017 η τελευταία, δηλαδή πηγαίνουν σε βάθος 22 ετών. Τα πρόσωπα είναι επίσης πολλά. Εκτός από τον Βασίλη, ακόμη δύο νεαροί άντρες σήμερα, είναι σημαντικοί μάρτυρες στην υπόθεση και αναμένεται να καταθέσουν ή και να προχωρήσουν σε μηνύσεις ενώ ακόμα τουλάχιστον 8 έχουν μιλήσει με τον Βασίλη και τη δικηγόρο για αντίστοιχες εμπειρίες με τον γνωστό σκηνοθέτη.

Τα δύο νέα πρόσωπα είναι αλλοδαποί, δηλαδή έχουν το προφίλ μετανάστη-πρόσφυγα. Ήταν ανήλικοι την εποχή της σχέσης τους με τον σκηνοθέτη. Το στοιχείο κλειδί είναι πως υπάρχει μια κοινή μέθοδος, κοινός χειρισμός, ακόμα και τα λόγια, εκ μέρους του ανθρώπου που τους κακοποίησε. Επίσης, σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο σκηνοθέτης έχανε το ενδιαφέρον του για τα πρόσωπα μετά την ενηλικίωσή τους.

Σύμφωνα με την κα Κούρτεση είναι λογικό που δεν έχει κληθεί ακόμα o μηνυόμενος. Αυτό, όπως εξηγεί η ίδια, δεν έχει να κάνει με αδράνεια της εισαγγελικής αρχής σε αυτή την υπόθεση που είναι ογκωδέστατη, αλλά με το ότι πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Όσον αφορά στα όσα κατήγγειλε ο Βασίλης, αυτά είναι παραγραφόμενα αλλά σύμφωνα με την κα Κούρτεση προκύπτουν γεγονότα μεταγενέστερα, σε χρόνους που τα αδικήματα δεν παραγράφονται, για τον ίδιο πάντα μηνυόμενο. Τα πρόσωπα τα οποία έχουν υποπέσει στην αντίληψη του εισαγγελέα θα κληθούν λίαν συντόμως προκειμένου να καταθέσουν- ως μάρτυρες, όχι ως μηνυτές.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι φοβισμένοι. Είναι φοβερό αυτό το πράγμα με τον φόβο» λέει χαρακτηριστικά η κα Κούρτεση και συμπληρώνει: «Τον Βασίλη πάντως τον ικανοποιεί ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Όλοι ευελπιστούμε για το καλύτερο αλλά μέχρι στιγμής όλα τα θύματα τα ικανοποιεί ότι υπάρχει διερεύνηση των περιστατικών, ότι δεν μένουν πια στο σκοτάδι. Το τεράστιο πρόβλημα όμως σε αυτά είναι η παραγραφή. Πρέπει να ασκηθεί άμεσα ποινική δίωξη, ειδικά για τη μια περίπτωση, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου μάλιστα!».

Οι υποθέσεις που «καταλήγουν» στο ίδιο πρόσωπο

«Αυτή η ιστορία, ανοίγει, ανοίγει, ανοίγει… Το κρίσιμο θέμα είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία και μάρτυρες, παιδιά, πρόσωπα. Μου έχουν έρθει άλλα δύο παιδιά. Τηλεφωνικά όμως έχω μιλήσει με πλείστα όσα. Τα παιδιά είναι παραπάνω, έρχονται πρώτα σε επαφή με τον Βασίλη. 8 στα 10 περιστατικά που έχω δεχτεί εγώ εδώ  τηλεφωνικά, ήταν ανήλικα τότε. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι μέχρι τα 18 ασχολούνταν ο καταγγελλόμενος με αυτά τα παιδιά, μετά μάλλον δεν είχαν ενδιαφέρον για αυτόν».

Τα παιδιά που ήρθαν σε εμένα, μετά τον Βασίλη είναι παιδιά αλλοδαπά και συνδέονται με αυτά που λένε οι γείτονες για το σπίτι του Μεταξουργείου».

H κα Κούρτεση τονίζει πως για θεσμικούς και δεοντολογικούς λόγους δεν θέλει να πει το όνομα του θύτη διότι αυτό απαγορεύεται. Όπως όμως σημειώνει: «Το όνομα του το έχω γράψει φαρδύ πλατύ στη  μήνυση. Μιλάμε πάντως για πολλά χρόνια δράσης –από το 1995 έως το 2017».

«Η συμπεριφορά ήταν ολόιδια… κασέτα»

Σύμφωνα με την κα Κούρτεση το πιο συγκλονιστικό σε όλες τις υποθέσεις που φτάνουν στα χέρια της, είναι η επαλήθευση των γεγονότων. Όπως περιγράφει η ίδια: «Είναι όλα το ίδιο βαριά περιστατικά και ιδίας μεθόδευσης. Ίδιου συναισθηματικού χειρισμού. Ήταν “κασέτα” η μέθοδος. Στη μια περίπτωση από τις δύο συνέβαινε και εκεί επί σειρά. ετών. Ήταν 4 χρόνια- από τα 16 του ως τα 19 περίπου. Δεν είναι τυχαίο αυτό το στοιχείο.

Αυτό που βλέπω εγώ εδώ, σε όλες τις περιπτώσεις που φτάνουν σε εμένα, είναι παιδιά που λένε: “Α και εσένα αυτό σου έλεγε;”, “A και εσένα αυτό το δώρο σου έδινε;”, “Α και εσένα για αυτό σου είπε;”. Για αυτό έχουν σημασία εδώ και οι πολλές καταγγελίες. Είναι συγκλονιστική η επαλήθευση των περιστατικών. Με ένα τρόπο τα κρατούσε αυτά τα παιδιά δέσμια.

Ο θύτης που θα ασχοληθεί με αυτό τον τρόπο με έναν ανήλικo, έχει έναν τρόπο, ένα χειρισμό. Δεν θα πλησιάσει ο καθένας ένα παιδί για να του πει με πειστικό τρόπο: “σε αγαπώ, σε λατρεύω, έλα να κάνουμε σεξ από τον πρωκτό σου… και πήγαινε σε ένα δωμάτιο και κάνε πράγματα και με άλλους τρεις να σας βλέπω. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει σχέση, σεξουαλική πράξη.

H ψυχολογική κατάσταση αυτών των παιδιών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συναισθηματικά όλα αυτά τα παιδιά μεταξύ τους νιώθουν σαν οικογένεια και ας μην γνωρίζονται μεταξύ τους. Τα παιδιά αυτά είναι ευάλωτες προσωπικότητες, το συναντώ αυτό το στοιχείο σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν υποστεί βία. Δεν ξεπερνιέται ο βιασμός. Δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια υπόθεση όσο καιρό ασχολούμαι με αυτά το βαρύ ποινικό έγκλημα. Μακάρι να έρθουν παιδιά να μιλήσουν και να πάνε στον εισαγγελέα. Έτσι μόνο θα σπάσουμε το σπυρί. Κατά την άποψη μου οι σκόρπιες καταγγελίες αποδυναμώνουν το όλο κίνημα. Σέβομαι το φόβο αλλά η δικαιοσύνη είναι ο μόνος τρόπος και θεσμικά και από πλευράς προστασίας».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Πηγή: newsit.gr