10 χρόνια Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας με άρωμα MasterChef

Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Ξεχωριστές βραδιές γεμάτες γεύσεις και αρώματα...

Οδηγώντας την καλοκαιρινή περίοδο στους δρόμους που διασχίζουν τα χωριά της πεδιάδας νότια της πόλης του Ηρακλείου, διαπιστώνεις μια άγρια, άνυδρη ομορφιά ενός τόπου που θυμίζει τον αμερικανικό νότο. Παρατηρώντας, όμως, τις λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεσαι ότι ανάμεσα στην πέτρα, τον ήλιο και τα ξερικά βότανα, υπάρχει ένας ολοζώντανος κόσμος γεμάτος αρώματα, χρώματα, γεύσεις, μουσική, χαμόγελα… ένας κόσμος μιας ξεχωριστής, μοναδικής κουλτούρας. Αυτά είναι τα χωριά της Πεδιάδος, όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν, εδώ που γεννήθηκε το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας κι εδώ που γιόρτασε τα 10 του γενέθλια.

Ένα αυγουστιάτικο σαββατοκύριακο συναντήθηκαν πάνω σε γελαστά τραπέζια όλα τα υλικά της κρητικής γης, μπερδεμένα αριστοτεχνικά μεταξύ τους, έτσι όπως μόνο οι Κρήτες ξέρουν και η γιορτή της πιο διάσημης κουζίνας του κόσμου μόλις ξεκίνησε!

Στην «κουζίνα» του φεστιβάλ, στους Απόστολους Πεδιάδος, μαζεύτηκαν ένα ζεστό απόγευμα τα μέλη του συλλόγου, το επίτιμο μέλος, η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, αλλά και ο φετινός νικητής του του MasterChef, Λευτέρης Ζαφειρόπουλος, μαγείρεψαν και έστρωσαν τραπέζι στη δημοσιογραφική οικογένεια της Κρήτης.

Μια βραδιά γευσιγνωσίας που εξελίχθηκε σε κρητικό γλέντι με χορό και τραγούδι, κοινωνοί του οποίου έγιναν όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί -με ή χωρίς κρητική καταγωγή. Εξάλλου, αυτό είναι που ξέρει να κάνει καλά η Κρήτη, να σε ενσωματώνει στην κουλτούρας και να σε κάνει σύντομα δικό της.

Μία μέρα αργότερα και λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, μια όμορφη κρητική γειτονιά υποδέχτηκε τη μεγαλύτερη γιορτή γαστρονομίας του νησιού. Στην όμορφη Πολυθέα συγκεντρώθηκαν σύλλογοι από όλη την Κρήτη για να γνωρίσουν στους επισκέπτες τα καλούδια τους, τις δημιουργίες τους, την κουλτούρα τους.

Η πλατεία γέμισε από τραπέζια πάνω στα οποία είχαν συναντηθεί τα προιόντα της κρητικής γης και η φαντασία των κατοίκων της. Αυτά τα δύο συμπορεύτηκαν μαζί μέσα στους αιώνες για να δημιουργήσουν αυτό που σήμερα ονομάζουμε κρητική κουζίνα. Πίσω από τους πάγκους διέκρινες χαμόγελα ικανοποίησης και βλέμματα σπινθηροβόλα που επιζητούσαν τη νίκη. Όμως, σε αυτόν τον διαγωνισμό, νικητές είναι όλοι. Και όσοι διαγωνίζονται και όσοι δοκιμάζουν…

Στο τέλος κερδίζουν οι αναμνήσεις που δημιουργούνται, οι οποίες στο φετινό Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας ήταν πιο έντονες από κάθε προηγούμενη χρονιά, έκλεισαν με τον πιο όμορφο τρόπο την πρώτη δεκαετία των εκδηλώσεων και σηματοδότησαν την αρχή της νέας εποχής του.