Γιατί… Όπου υπάρχει Ελλάδα… απουσιάζει το δυναμικό κοινό;

Διαβάστε περισσότερα...
Η εκπομπή Όπου Υπάρχει Ελλάδα του ΣΚΑΪ, με παρουσιαστές την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή, ξεκίνησε το τηλεοπτικό της εγχείρημα στις αρχές του έτους, με στόχο να αναδείξει διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να φωτίσει τις όμορφες αλλά και τις δύσκολες πτυχές της χώρας. Ομολογουμένως πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια, η οποία όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποτυπωθεί στα νούμερα τηλεθέασης και κυρίως στο δυναμικό κοινό ηλικιών από 18 έως 54.
Ένας από τους λόγους έχει να κάνει και με το γεγονός πως στην ώρα μετάδοσής της εκπομπής, παραδοσιακά… ο χρόνος ξεκινάει από Ρουκ Ζουκ. Η σχέση που έχει χτίσει η Ζέτα Μακρυπούλια με το νεανικό κοινό όλα αυτά τα χρόνια είναι σε γερές βάσεις και αποτελεί το μόνιμο πονοκέφαλο των αντιπάλων της. Σίγουρα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό…
Παρακολουθώντας αρκετά μεσημέρια το Όπου υπάρχει Ελλάδα, ένα πράγμα που θεωρώ ότι επηρεάζει την απήχηση της εκπομπής έχει να κάνει με την τελική εικόνα της, που θυμίζει περισσότερο ταξιδιωτικές εκπομπές προηγούμενης δεκαετίας. Παραπέμπει σε παλαιότερες παραγωγές, χωρίς να αξιοποιούνται οι νέες τάσεις στην τηλεοπτική αφήγηση ή η πιο σύγχρονη, οπτική ματιά που βλέπουμε σήμερα σε αντίστοιχα διεθνή προγράμματα. Θα μου πεις δεν μιλάμε για μια καθαρόαιμη ταξιδιωτική εκπομπή και το γεγονός ότι είναι ζωντανή περιορίζει κάπως τα πράγματα. Όμως, η βάση της ταυτότητάς της είναι το οδοιπορικό και τα εντυπωσιακά πλάνα των drones δεν αρκούν για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των «εκπαιδευμένων» τηλεθεατών που έχουν δει άπειρες παραγωγές στη συνδρομητική τηλεόραση.
Από την άλλη, η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής έχουν μια αναμφισβήτητα πολύ καλή παρουσία και ειδικά στην περίπτωση του Κουρδή η δημοσιογραφική εμπειρία είναι άπειρων χιλιομέτρων. Σε ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα, όμως, μια αρκετά «επίσημη» και κάπως άκαμπτη εικόνα των παρουσιαστών, δεν βοηθάει. Πολλές στιγμές λείπει η αμεσότητα και η χαλαρότητα που απαιτεί το πρότζεκτ, ενώ έχει επιλεγεί μια «ασφαλή» προσέγγιση, η οποία, αν και αξιοπρεπής, χάνει σε ενέργεια και δεν προσφέρει το στοιχείο της έκπληξης που θα την έκανε να ξεχωρίσει και άρα να προσελκύσει το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού.
Ίσως μια συνολική αναπροσαρμογή στο στήσιμο της εκπομπής, την προσέγγιση της θεματολογίας και την ανανέωση του τρόπου παρουσίασης να συνέβαλαν και στην αύξηση της τηλεθέασης. Υπάρχει ακόμα χρόνος…