Είδαμε το νέο ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά «Η σκοτεινή δεκαετία 1964 – 1974» και γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να το δεις κι εσύ

Αλέξης Παπαχελάς

Η άποψή μας για τη νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ που ετοίμασε ο Αλέξης Παπαχελάς για τον ΣΚΑΪ.

Η «Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974», είναι η σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων του Αλέξη Παπαχελά, που θα κάνει πρεμιέρα στον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 21.00. Είδα το πρώτο επεισόδιο σε ειδική προβολή που πραγματοποιήθηκε για τους δημοσιογράφους και η αλήθεια είναι ότι κατάφερε να με κερδίσει σε τέτοιο βαθμό που ήθελα ιδανικά να μπορούσα να πατήσω το κουμπί «next episode».

Το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η δεκαετία 1964-1974, που σημαδεύτηκε από πολιτική αστάθεια, τη δικτατορία και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παρουσιάζεται με εντυπωσιακό βάθος, συνδυάζοντας για πρώτη φορά αποκαλύψεις, αδημοσίευτα ντοκουμέντα και μαρτυρίες που φωτίζουν σκοτεινές πτυχές αυτής της εποχής.

Το ντοκιμαντέρ αποδίδει την περίπλοκη αυτή δεκαετία με κινηματογραφικό τρόπο, συνδυάζοντας πλούσιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις. Η δομή της σειράς είναι προσεγμένη, παρουσιάζοντας σταδιακά τα γεγονότα με ανατροπές και αποκαλύψεις, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή .

Η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά αναδεικνύει για πρώτη φορά στοιχεία και ντοκουμέντα που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Από απόρρητα έγγραφα έως σπάνιες μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής, η σειρά αποκαλύπτει πληροφορίες που ρίχνουν φως στα γεγονότα από πολλές γωνίες, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της δεκαετίας. Αυτές οι αποκαλύψεις καθιστούν το ντοκιμαντέρ σχεδόν απαραίτητο για όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν την ιστορική και πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Παπαχελάς, με το κύρος και την αξιοπιστία που τον διακρίνει, καταφέρνει να παρουσιάσει τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και σαφήνεια, βοηθώντας τον θεατή να αντιληφθεί τη σύνθετη πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής.

Αν και το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε ένα δύσκολο και φορτισμένο ιστορικό πλαίσιο, η τελική του απόδοση γίνεται με τέτοιο τρόπο που ο τηλεθεατής αφομοιώνει και κατανοεί εύκολα το σύνολο των δεκάδων πληροφοριών που λαμβάνει και αδημονεί για τη συνέχεια.

Με τον Αλέξη Παπαχελά ως ξεναγό, «Η σκοτεινή δεκαετία 1964 – 1974» απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να κατανοήσουν την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της στο παρόν.

Στα συν να σημειώσουμε την απόφαση του ΣΚΑΪ να εντάξει το ντοκιμαντέρ στην prime time και να μην το εξοστρακίσει στη μεταμεσονύκτια ζώνη.