Στη δεκαετία του ’80, τα περιοδικά «ποικίλης ύλης» του πρώιμου lifestyle και της «αλλαγής», δημοσίευαν χαριτωμένες δημοσκοπήσεις επί παντως επιστητού. Για παράδειγμα, ξυπνούσε ο συντάκτης με το φιλοσοφικό ερώτημα «και γιατί να μην είναι το όνομα Πολύκαρπος το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα;». Πήγαινε στους τέσσερις Πολύκαρπους που γνώριζε, τους ρωτούσε πώς τους λένε, μετά ρωτούσε και τον κυρ-Γιώργη τον περιπτερά της γωνίας το ίδιο και η δημοσκόπιση ήταν έτοιμη: «Τέσσερις στους πέντε Έλληνες λέγονται Πολύκαρποι. Μειοψηφία το όνομα Γιώργος».
Στην «Ανατροπή» οι απαντήσεις σαφώς και είναι αποτέλεσμα έγκυρων δημοσκοπήσεων και, ο Γιάννης Πρετεντέρης φανταζόμαστε δεν θα είχε καμία διάθεση να ασχοληθεί με τέτοιου είδους ζητήματα.
Πλην, όμως, όπως πολύ σωστά επεσήμανε η καλεσμένη αυτής της εβδομάδας, Λιάνα Κανέλλη, οι ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων είναι τόσο προβοκατόρικα διατυπωμένες, που ακόμα και στην ερώτηση «ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας;», η απάντηση θα ήταν …«ο Πολύκαρπος». Σίγουρα πάντως, όχι το ΠΑΣΟΚ και όχι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η «δημοσκόπηση» των σόσιαλ μίντια, πάντως, είναι σαφής και είναι αποτέλεσμα της εξής –χιουμοριστικής και όχι προβοκατόρικης- ερώτησης: Υπάρχει λόγος να επαναλειτουργήσει η κρατική τηλεόραση όταν το κράτος έχει ήδη τη δική του –σχεδόν επίσημη- φωνή στα ΜΜΕ;
Πάνος Γιαννακόπουλος