Zappit

Ανατρεπτικές δημοσκοπήσεις

Οι ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων είναι τόσο προβοκατόρικα διατυπωμένες...

Στη δεκαετία του ’80, τα περιοδικά «ποικίλης ύλης» του πρώιμου lifestyle και της «αλλαγής», δημοσίευαν χαριτωμένες δημοσκοπήσεις επί παντως επιστητού. Για παράδειγμα, ξυπνούσε ο συντάκτης με το φιλοσοφικό ερώτημα «και γιατί να μην είναι το όνομα Πολύκαρπος το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα;». Πήγαινε στους τέσσερις Πολύκαρπους που γνώριζε, τους ρωτούσε πώς τους λένε, μετά ρωτούσε και τον κυρ-Γιώργη τον περιπτερά της γωνίας το ίδιο και η δημοσκόπιση ήταν έτοιμη: «Τέσσερις στους πέντε Έλληνες λέγονται Πολύκαρποι. Μειοψηφία το όνομα Γιώργος».

Στην «Ανατροπή» οι απαντήσεις σαφώς και είναι αποτέλεσμα έγκυρων δημοσκοπήσεων και, ο Γιάννης Πρετεντέρης φανταζόμαστε δεν θα είχε καμία διάθεση να ασχοληθεί με τέτοιου είδους ζητήματα.

Πλην, όμως, όπως πολύ σωστά επεσήμανε η καλεσμένη αυτής της εβδομάδας, Λιάνα Κανέλλη, οι ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων είναι τόσο προβοκατόρικα διατυπωμένες, που ακόμα και στην ερώτηση «ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας;», η απάντηση θα ήταν …«ο Πολύκαρπος». Σίγουρα πάντως, όχι το ΠΑΣΟΚ και όχι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η «δημοσκόπηση» των σόσιαλ μίντια, πάντως, είναι σαφής και είναι αποτέλεσμα της εξής –χιουμοριστικής και όχι προβοκατόρικης- ερώτησης: Υπάρχει λόγος να επαναλειτουργήσει η κρατική τηλεόραση όταν το κράτος έχει ήδη τη δική του –σχεδόν επίσημη- φωνή στα ΜΜΕ;

Πάνος Γιαννακόπουλος