«Έσβησε» η αγαπημένη Ελληνίδα του Χόλιγουντ Θεώνη Βαχλιώτη – Ολντριτζ

Διαβάστε το βιογραφικό της

Η καρδιά της την πρόδωσε, μόλις βγήκε από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης όπου νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

Ήταν από την Αρκαδία και είχε εργαστεί ως σκηνογράφος σε περισσότερες από 150 ταινίες και μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ.

Μάλιστα το 1974 πήρε Όσκαρ για τη δουλειά της στην ταινία «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Μία Φάροου. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Πήγε στην Αμερική το 1949 και δούλεψε σε θέατρο του Σικάγο. Ένα χρόνο μετά παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τομ Ολντριτζ. 
Το σπίτι τους στην Νέα Υόρκη ήταν πάντα ανοιχτό και η ίδια ήταν η ψυχή των πάρτι.
 
Φίλο και μέντορά της θεωρούσε τον Ελίας Καζάν, ενώ ανάμεσα στις ταινίες που σκηνογράφησε είναι «Τα μάτια της Λώρας Μαρς» με την Φέι Ντάναγουεϊ, «Το Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ, το «Υπόσχεδση την αυγή» του φίλου της Ζιλ Ντασσέν με την επίσης φίλη της Μελίνα Μερκούρη, το «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» με την Σερ, τη φίλη της Ολυμπία Δουκάκη και τον Νίκολας Κέιτζ κ.ά.

Οι δουλειές της στο Μπρόντγουεϊ της έφεραν τρία θεατρικά βραβεία Τόνι (για το «Ανι», το «Κλουβί με τις τρελές» και το «Barnum») και ήταν εκείνη που άλλαξε για πάντα το μουσικό θέατρο, με εντυπωσιακά πολύχρωμη σκηνογραφία.
 
Υπήρξε φίλη του Εντουαρντ Ολμπι και είχε δουλέψει μαζί του στο «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», ενώ ήταν και η αγαπημένη ενδυματολόγος της Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Στην Ελλάδα είχε δουλέψει στο θέατρο τα τελευταία 15 χρόνια, με την Κάτια Δανδουλάκη και τη Νόνικα Γαληνέα. 

Και μια ιστορική ανακρίβεια (;) 
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι υπέγραψε τα σκηνικά στις υποψήφιες για Όσκαρ ελληνικές ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» και της «Φαίδρας» του Ζιλ Ντασσέν αλλά και της «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη ωστόσο κινηματογραφικές βιβλιογραφίες θεωρούν ότι ανήκαν στην συγγενή της Ντένη Βαχλιώτη.

Η ίδια πάντως είχε υπογράψει την μιούζικαλ εκδοχή της ταινίας «Ilya Darling» -τη θεατρική μεταφορά του «Ποτέ την Κυριακή» με την Μελίνα Μερκούρη και τον Νίκο Κούρκουλο- στο Μπρόντγουεϊ.