Akis’ Food Tour: Το πιο γευστικό food tour συνεχίζεται στη Δράμα

Akis' Food Tour

Akis’ Food Tour με τον Άκη Πετρετζίκη, νέο επεισόδιο, απόψε στις 20.00 στον Alpha.

H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή, το «Akis’ Food Tour», το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, συνεχίζεται στη Δράμα, σε έναν τόπο όπου οι γεύσεις αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν, σήμερα στις 20:00. Ο Άκης Πετρετζίκης εξερευνά την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής, ανακαλύπτοντας πώς οι θρακιώτικες και ανατολίτικες επιρροές ενσωματώθηκαν στις συνταγές των προσφύγων, δημιουργώντας μια γαστρονομική πολυμορφία που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα.

Η περιπέτεια ξεκινά στους πρόποδες του προστατευόμενου δάσους Ελατιά, με τον Παναγιώτη Γρηγοριάδη, έναν παθιασμένο κυνηγό μανιταριών. Μαζί με τη σκυλίτσα του, τη Λάρα, και τον Άκη περιπλανώνται στο δάσος, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της συλλογής άγριων μανιταριών. Η Άννα, σύζυγος του Παναγιώτη, μετατρέπει τα ευρήματα σε ένα γευστικό γεύμα, το οποίο απολαμβάνουν όλοι μαζί στο μοναστηριακό τραπέζι του μαγαζιού τους.

Στη συνέχεια ο Άκης επισκέπτεται το Πελίτι, μια μοναδική κοινότητα που διασώζει παραδοσιακούς σπόρους και προωθεί την ανταλλαγή αγαθών χωρίς χρήματα. Με τον ιδρυτή, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, μαγειρεύουν ψωμί στον ξυλόφουρνο, τιμώντας τις παραδόσεις των προγόνων. Η διαδρομή συνεχίζεται στο χωριό Κύργια, όπου ο Άκης μαθαίνει τη διαδικασία παραγωγής του περίφημου χαλβά. Από το στάδιο επεξεργασίας του σουσαμιού μέχρι τη συσκευασία, ο Αποστόλης αποκαλύπτει όλα του τα μυστικά ενώ ο Άκης δοκιμάζει τις ικανότητες του στο ζύγισμα.

Στην πόλη της Δράμας ο Άκης συναντά τον παλιό του φίλο, Γιώργο. Μαζί τους βρίσκεται και ένας δεύτερος Γιώργος, ο οποίος μαγείρεψε σαλιγκάρια χρησιμοποιώντας μια απλή, αλλά πλούσια σε γεύση συνταγή της γιαγιάς του. Οι τρεις τους, σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, συζητούν για τις παραδόσεις της περιοχής, την τοπική μαγειρική, αλλά και για τις αναμνήσεις τους από την παιδική τους ηλικία.

Την επόμενη μέρα ο Άκης επισκέπτεται τα Κοκκινόγεια και συναντά τη Φωτεινή Χατζή, μαθαίνοντας τα στάδια αποξήρανσης των προϊόντων τους. Επίσης, συναντά τον καινοτόμο οινοποιό Νίκο Καρατζά για μια γευσιγνωσία κρασιών, συνδυάζοντας την παράδοση με τις σύγχρονες τεχνικές. Η βόλτα στην πόλη συνεχίζεται με τον φίλο του Άκη, Γιώργο, όπου δοκιμάζουν πεϊνιρλί με σουβλάκι και παραδοσιακές πίτες. Οι δυο φίλοι κάνουν μια στάση και στο μαγαζί του Παρασκευά Σαρήμπογια, ή αλλιώς στον «ναό του παστουρμά». Εδώ ο Άκης πήρε τα ηνία εξυπηρέτησης των πελατών, φωνάζοντας για εκπτώσεις και δοκιμάζοντας την τύχη του στο εμπόριο. Οι ατάκες έδιναν και έπαιρναν, με τον Άκη να ρωτάει «Κάνω για τη δουλειά;» και να γεμίζει το μαγαζί με γέλια.

Η χαλαρή ατμόσφαιρα συνεχίστηκε, καθώς ο Γιώργος προτείνει στον Άκη να επισκεφθούν το ζαχαροπλαστείο του Γιάννη Παραδίση. Ένας πρώην οικονομολόγος, ο Γιάννης, άφησε τα χρηματοοικονομικά για να ακολουθήσει το πάθος του για τη ζαχαροπλαστική. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με μια περιπέτεια rafting στα νερά της περιοχής, με τον Γιώργο να παραδέχεται ότι το γύρισμα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.