Κατερίνα Κακοσαίου: «Δεν θεωρώ ότι η ΔΕΠΥ είναι τόσο τροµακτική όσο αφήνουν κάποια παιδιά να πιστεύουν»

Κατερίνα Κακοσαίου

"Αντιμετώπισα μαθησιακές δυσκολίες, στο πανεπιστήμιο πλέον είχα μάθει να το διαχειρίζομαι" δηλώνει η Κατερίνα Κακοσαίου.

Με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεων πλάι στον πατέρα της, η Κατερίνα Κακοσαίου παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη. Μάλιστα, η νεαρή ερμηνεύτρια μίλησε από καρδιάς για την διάγνωση του ΔΕΠΥ και την απόφαση να μιλήσει δημόσια γι’ αυτό

Βγήκες και δήλωσες δημόσια ότι έχεις «85% ΔΕΠΥ. Αν κάτι δεν σε ενδιαφέρει, δεν μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένος πάνω από 10 λεπτά και είσαι ακραία υπερκινητικός άνθρωπος». Πώς είναι να ζεις με ΔΕΠΥ;

∆εν είναι κάτι άξιο να σταθεί κανείς τόσο πολύ σε αυτό, δεν έχει κάποια φανερή διαφορά ένας άνθρωπος µε ΔΕΠΥ, εκτός της υπερκινητικότητας. Η ΔΕΠΥ είναι μια πολύ συχνή μαθησιακή δυσκολία. Σίγουρα υπάρχει µια δυσκολία έκφρασης, παρ’ όλα αυτά κάθε μαθητής μπορεί να έχει τις δικές του δυσκολίες. ∆εν θεωρώ ότι η ∆ΕΠΥ είναι τόσο τρομακτική όσο αφήνουν κάποια παιδιά να πιστεύουν ότι είναι… Τρεις στους πέντε μαθητές πιθανώς να έχουν. Είναι κάτι πάρα πολύ κοινό. Μπορώ όμως σίγουρα να πω για έναν τέτοιο άνθρωπο πως, για να ασχοληθεί µε οτιδήποτε στη ζωή του, θα πρέπει πραγματικά να τον ενδιαφέρει, αλλιώς δεν θα είναι εστιασμένος σε αυτό. Γενικώς, αν τα παιδιά έχουν όρεξη και θέληση, η ΔΕΠΥ σίγουρα δεν είναι η αιτία να τους σταματήσει ούτε την προσπάθεια ούτε τα όνειρα.

Αντιμετώπισες μέχρι σήμερα δυσκολίες λόγω της ΔΕΠΥ;

Σίγουρα μαθησιακές. Στα χρόνια του σχολείου ειδικά. Στο πανεπιστήμιο πλέον είχα μάθει να το διαχειρίζομαι, όποτε γι’ αυτό κατάφερα να πάρω και το πρώτο και το δεύτερο πτυχίο. Είναι κάτι στο οποίο έχουμε τον έλεγχο, αν το θελήσουμε. Η υπερκινητικότητα είναι κάτι που βιώνω ακόμα και τώρα, αλλά δεν τη θεωρώ πρόβλημα. Ισα-ίσα, δεν κάθομαι σχεδόν ποτέ, συνέχεια θέλω κάτι να κάνω, µε κάτι να καταπιάνομαι. Αυτό µε κάνει να µη βαριέμαι, µου δίνει ζωή.

Όταν σου το ανακοίνωσαν, πώς αντέδρασες;

Το είχα καταλάβει από μόνη µου, οπότε ίσα-ίσα χάρηκα, γιατί δικαιούμουν ορισμένους διαφορετικούς μηχανισμούς εξέτασης, που µε διευκόλυναν, και τα πήγαινα πολύ καλύτερα. Τα παιδιά µε ΔΕΠΥ πιθανόν να µη γνωρίζουν καν ότι την έχουν, όμως, αν εντοπιστεί, καλό είναι να πάρουν το χαρτί που το επιβεβαιώνει, διότι θα διευκολυνθούν αρκετά και η επίδοσή τους θα είναι πολύ καλύτερη.

Πηγή εικόνας: NDP Photo