Ξεσπά ο Γιάννης Ζουγανέλης: «H παράσταση που δίνουμε καθημερινά είναι κακή και άθλια»

Γιάννης Ζουγανέλης

"Χρειάζεται να έλθει στη ζωή μας και πάλι το μέτρο" υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Στο θέατρο Άλσος πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Ζουγανέλης αυτό το καλοκαίρι και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ένθετο Enjoy και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου. Μέσα σε όλα, δε, ο δημοφιλής καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην εικόνα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα καθώς και τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν σε αυτήν.

Αλήθεια, τι είναι η Ελλάδα μας, κύριε Ζουγανέλη;

Η ομορφότερη χώρα στον κόσμο. Η καλύτερη. Ο Θεός πιστεύω ότι όταν έφτιαχνε τον κόσμο μοίρασε στους Έλληνες το πιο ωραίο οικόπεδο και τους το έδωσε. Αυτό που θα κρατούσε για εκείνον, το έδωσε στους Έλληνες. Τους έδωσε σε περιβάλλον και σε φύση τον παράδεισο. Έχουμε την πιο ωραία πατρίδα, τον πιο γαλάζιο ουρανό, το πιο γλυκό φως και τις πιο δροσερές και καθαρές θάλασσες. Σε αυτό το γεωγραφικό πλάνο ζούμε… του παραδείσου. Το σκηνικό είναι υπέροχο αλλά η παράσταση που δίνουμε εμείς καθημερινά είναι κακή και άθλια.

Με αποτέλεσμα τι;

Όταν δίνεις καθημερινά κακή παράσταση, η χώρα θα γίνει χώρος! Αν δεν υπάρξουν όρια, η χώρα θα γίνει ένας ακατοίκητος χώρος. Αν δεν αντιδράσουμε στην καταστροφή της, κινδυνεύουμε. Οι Έλληνες έχουμε μυαλό και για αυτό και διαπρέπουμε ως οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό, σε πιο αξιοκρατικά και πολιτισμένα συστήματα. Αλλά τι θα γίνει πια; Τα μυαλά της Ελλάδας θα φεύγουν στο εξωτερικό γιατί η ζωή στην πατρίδα έχει γίνει ανυπόφορη χωρίς μέλλον; Χρειάζεται να έλθει στη ζωή μας και πάλι το μέτρο. Και το μέτρο δεν έχει χαθεί μόνο στη χώρα αλλά και παγκοσμίως. Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει τους ανθρώπους μηχανάκια και ρομποτάκια.

Έχει αλλάξει ο χαρακτήρας των ανθρώπων. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτό που λέμε ελληνικότητα. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία μας, στα ήθη και τα έθιμα μας, στις αξίες των προγόνων μας, στα «πιστεύω» μας, στο περιβάλλον που μας κληροδοτήθηκε. Να μην το καταστρέφουμε. Έχουμε, εμείς οι καλλιτέχνες αλλά και οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πνεύματος, ευθύνη απέναντι στην αρχαία ελληνική γραμματεία και δραματουργία. Είμαστε η συνέχεια των ιδεών των πανανθρώπινων νοημάτων και αξιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη. Κουβαλάμε μια βαριά ιστορία και πρέπει να τη μεταλαμπαδεύσουμε αυτούσια στις επόμενες γενιές.