Θέατρο: Σεργιάνι από τον Μπωντλαίρ ως την Σαμάνθα με τον Μαξ και «κάποιος θα έρθει»

Θέατρο, Σεργιάνι

Η νέα χειμερινή σεζόν ξεκινάει δειλά μα αισιόδοξα για το θέατρο και μέσα από το zappIT θα στηρίζουμε σε εβδομαδιαία βάση προτάσεις που χρήζουν προσοχής και θέασης.

Πρεμιέρα για τη νέα θεατρική, εβδομαδιαία μας ατζέντα εδώ στο zappIT η οποία έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Τέχνη. Μέσα από αυτήν θα μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζουμε σε σταθερή βάση, στο ξεκίνημα της εβδομάδας ενδιαφέρουσες προτάσεις για παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα που αξίζει να προσθέσετε στο πρόγραμμα σας.

Μπωντλαίρ, βασισμένη στην ποίηση του Σαρλ Μπωντλαίρ

Από 1/10 έως 10/10 στο θέατρο 104

Μετά το πετυχημένο αιρετικό Ουρλιαχτό του Γκίνσμπεργκ, ο Στέφανος Κακαβούλης επιστρέφει πάλι στην μεγάλη του αγάπη. Την ποίηση.

Στήνει μια παράσταση εμπνευσμένη από την ποίηση του Σαρλ Μπωντλαίρ. Αυτή τη φορά μαζί του στη σκηνή ο μουσικός Μάνος Σαββάκης με ήχους ηλεκτρικής κιθάρας. Hard και dark rock μελωδίες συνοδεύουν τον βαθιά αυτόν rock ποιητή για έξι μόνο παραστάσεις,

Πατριάρχης της σύγχρονης Ποίησης. Ο πρώτος καταραμένος. Η ζωή του ταυτίστηκε απόλυτα με το έργο του. Δοσμένος στις ηδονές και στα πάθη τα οποία πλήρωσε με φτώχεια και αρρώστιες. Λάτρης του Ιδανικού και της Ομορφιάς που ξεπερνά το θάνατο. Η συλλογή «Άνθη του Κακού» που πολεμήθηκε όσο καμία άλλη από την κοινωνία της Γαλλίας του έδωσε αθανασία. Όλοι οι μετέπειτα σπουδαίοι ποιητές πάτησαν πάνω του. Ο Σαρτρ έγραψε γι’ αυτόν βιβλίο εξυμνώντας το υψηλό του πνεύμα.

Τα δυο μελοποιημένα ποιήματα της παράστασης ερμηνεύει η Πωλίνα.

Σκηνοθεσία, Σύνθεση, Ερμηνεία: Στέφανος Κακαβούλης

Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης

Μετάφραση: Δέσπω Καρούσου

Κάποιος θα έρθει, του Γιον Φόσσε

Από 24/09 έως 06/10 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα. Μόνοι. Και ένα παλιό σπίτι. Απομονωμένο. Και ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ακριβώς όπως και οι δύο πάντα το επιθυμούσαν. Να είναι μακριά από όλους τους άλλους, μόνοι, και όμως μαζί. Εκεί, στη θάλασσα, στο δικό τους σπίτι. Όμως αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα γεννά ταυτόχρονα μια παράξενη ανησυχία. Είναι οι δυο τους πραγματικά εντελώς μόνοι; Ή μήπως κάποιος άλλος πρόκειται να έρθει;

Αυτό που τουλάχιστον υποθετικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, μετατρέπεται σε κακό οιωνό. Και από την απλή διαίσθηση προκύπτει η βεβαιότητα, όταν πράγματι κάποιος εμφανίζεται. Ο νέος άνδρας που κληρονόμησε το σπίτι και στη συνέχεια τους το πούλησε.

Από αυτή την τόσο απλή αλλά και περίπλοκη σύνθεση, ο Φόσσε, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά τη δύναμη της μουσικότητας της γλώσσας, του υπονοούμενου και του ανείπωτου, αναπτύσσει όλες τις δυνητικές αποχρώσεις μιας αιωρούμενης απροσδιόριστης απειλής, έτσι ώστε το Κάποιος θα έρθει να αποτελεί ένα υπαρξιακό, ερωτικό, ψυχολογικό και οντολογικό θρίλερ μέσα στο οποίο συνυπάρχουν ισότιμα ποίηση, κωμωδία, δράμα, σασπένς και γκροτέσκο.

Ηθοποιοί: Άλκηστις Πουλοπούλου, Αντώνης Μυριαγκός, Χάρης Φραγκούλης

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Σκηνικά, Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Παντελής Μάκκας

Υπεύθυνη Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη

Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Σαφού

Μακιγιάζ: Ρούλα Λιανού

Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο Βυθό της Ασφάλτου, του Άκη Δήμου

Από 2/10 έως 31/10 στον Πολυχώρο Vault

Στον Πολυχώρο Vault επιστρέφει για δεύτερη χρονιά το έργο του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αντωνιάδη, κάθε Σάββατο και Κυριακή για 10 μόνο παραστάσεις.

Δύο φίλοι αποφασίζουν ένα βράδυ να δραπετεύσουν. Στο εγκαταλελειμμένο από χρόνια λούνα πάρκ της πόλης, αρχίζουν το παιχνίδι. Σαν δύο ακροβάτες στο σκοινί του χρόνου, θυμούνται, εξομολογούνται και συγκρούονται.

Ένα εφιαλτικό γαϊτανάκι εξουσίας ξεκινά, όπου η βία, ο ερωτισμός, το σεξ, τα τραύματα, η μοναξιά, η επιθυμία, η ελπίδα και η ανάγκη για αγάπη, παίρνουν σάρκα και οστά!

Τα δικά τους… Τι θα απομείνει ως το ξημέρωμα;

Ηθοποιοί: Πάρις Σκαρτσολιάς, Εύη Τσάφου

Κείμενο: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αντωνιάδης

Σκηνικά: Ανδρομάχη Αρβανίτη

Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα

Μουσική: Μάριος Τσικνής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος  Παπανδρικόπουλος

Επιμέλεια Κίνησης: Φρόσω Κορρού

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Πέρρος

Σκηνοθεσία Τρέιλερ: Γιάννης Λαπατάς

Μοντάζ Τρέιλερ: Στέλλα Φιλιπποπούλου

Φωτογραφίες Παράστασης, Αφίσα: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Μακιγιάζ: Παρή Καλουδά

Κατασκευή Σκηνικού: Γιάννης Δαμίγος

Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Πέρρος, Φωτεινή Σάιντερς

Παραγωγή: Aude Sapere productions, ARTemis productions

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη