Πρόβλεψη σοκ για την Ελλάδα – «3.000 θάνατοι από κορονοϊό έως τον Φεβρουάριο»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσάκρη η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες.
Καθόλου ευοίωνες δεν είναι οι προβλέψεις για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας την ώρα που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα.
Μιλώντας για τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορoνοϊού στη δημόσια υγεία ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας, Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ φιλοξενήθηκε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη σχετικά με την Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορονοϊό στην χώρα μας έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.
Αν τα μέτρα χαλαρώσουν τελείως ο αριθμός των θανάτων θα φτάσει στο τρομακτικό νούμερο των 14.000 νεκρών σύμφωνα με την πρόβλεψη του Πανεπιστημίου. Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.
«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».
Τόνισε επίσης ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι σύμφωνα με τον κ. Τσακρή η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.
Πηγή: newsit.gr