Οδηγός καλής ζωής: Όσα θα δούμε αυτό το Σαββατοκύριακο
Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 09:00 στον Alpha.
Η παχυσαρκία δεν είναι θέμα αισθητικής είναι θέμα υγείας. Οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν ως νόσο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σε μια δεκαετία 9 στους 10 Ευρωπαίους θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, το Σάββατο 09 Νοεμβρίου, στις 09:00, καταπιάνεται με το θέμα της παχυσαρκίας. Και εξηγεί γιατί τελικά δεν είναι τόσο εύκολο «να ράψουν το στόμα τους», όπως συνηθίζουν να λένε πολλοί, όσοι έχουν παραπάνω κιλά. Ειδικοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα μιλούν για τον ρόλο της κληρονομικότητας και εξηγούν γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό παχύσαρκων θα βρει αποτελεσματική λύση στο χειρουργείο. Καλεσμένη στο στούντιο είναι η δημοσιογράφος Αντιγόνη Πάντα Χαρβά, η οποία μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια για το σωματικό της βάρος και τη μάχη που δίνει κατά καιρούς για να χάσει κιλά.
«Από μικρή είχα περισσότερα κιλά. Αλλά υπέρβαρη δεν με έλεγες. Υπήρξα και 65 κιλά με ύψος 1,73. Είχα πάντα όμως τα μαγουλάκια μου» λέει. «Είδα το φαγητό ως διέξοδο όταν γύρω στα 18 μου είχα μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση. Αργότερα έχασα τη γιαγιά μου, την ξαδέρφη και τον πατέρα μου. Έτσι άρχισα να μένω σπίτι να βλέπω τηλεόραση και να τρώω. Έβλεπα το φαγητό ως παρηγοριά» εξομολογείται στον «Οδηγό καλής ζωής» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη. «Έκανα προσπάθεια μόνο 2-3 φορές να χάσω κιλά και αυτό μόνο όταν έπαιρνα πάρα πολλά και δυσφορούσα στις κινήσεις μου».
«Τον τελευταίο χρόνο που πήρα τα περισσότερα κιλά από κάθε άλλη φορά, έχω περισσότερες δυσκολίες. Έκοψα το αλάτι όταν πήγα στον καρδιολόγο. Μείωσα και τη ζάχαρη. Μπήκα τώρα στη διαδικασία να σκεφτώ φέτος να πάω σε έναν διατροφολόγο να με βοηθήσει» αναφέρει η Αντιγόνη Πάντα Χαρβά. Και συμβουλεύει: «Αν έχετε κάποιον άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας και έχει παραπάνω κιλά, προσέξτε πως θα τον προσεγγίσετε. Μην εστιάζετε στην εμφάνισή του, γιατί σε έναν υπέρβαρο θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα».
Ακόμη, στην εκπομπή ειδικοί μιλούν για τη συνύπαρξη ενηλίκων και παιδιών με τα κατοικίδια ζώα, τη σχέση της διατροφής με την ακμή αλλά και τις αλλεργίες που εμφανίζονται τους χειμερινούς μήνες.
Με τα εμβόλια και τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτά ασχολείται η εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, την Κυριακή 10 Νομβρίου, στις 09:00. Από τους πλέον αρμόδιους επιστήμονες μαθαίνουμε όλη την αλήθεια για τα εμβόλια, εάν η χρήση τους κρύβει κινδύνους, γιατί ξεχασμένες ασθένειες όπως η ιλαρά έχουν επιστρέψει απειλητικά, αλλά και ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν παιδιά και ενήλικες.
Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η δημοσιογράφος Ελιάνα Χρυσικοπούλου, η οποία μιλάει για τις «δεύτερες σκέψεις» που είχε ως μητέρα για τον εμβολιασμό των παιδιών της, τι την έκανε να τις ξεπεράσει αλλά και τη δική της περιπέτεια με τον ιό H1N1.
«Το να εμβολιάσω τα παιδιά μου είναι ό, τι καλύτερο έκανα» υπογραμμίζει. «Στο πρώτο εμβόλιο του πρώτου μου παιδιού σφίχτηκα πάρα πολύ. Ένιωσα μέσα μου μια αμφιβολία. Σκέφτηκα «κι αν πάθει κάτι»; Επειδή όμως δεν είμαστε γιατροί, εμπιστεύτηκα την παιδίατρό μας» εξηγεί η Ελιάνα Χρυσικοπούλου. «Η μικρή μου κόρη ταλαιπωρήθηκε πολύ από βρογχιολίτιδα. Αν μου έλεγαν πως υπάρχει εμβόλιο για την βρογχιολίτιδα – που δεν υπάρχει- θα το έκανα».
«Στο μπλοκ μου, μου στέλνουν μηνύματα πολλές μητέρες με τις οποίες συζητάμε για τα εμβόλια. Το απογοητευτικό είναι πως με ρωτάνε πολλές αν έχω εμβολιάσει τα παιδιά μου και το ενθαρρυντικό είναι πως οι μαμάδες το δέχονται εύκολα και μου λένε πως φυσικά θα κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους» διαπιστώνει. «Νιώθω ενοχικά που δεν έχω κάνει το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας β στο παιδί μου. Τις προάλλες που είχε πυρετό σκεφτόμουν πως το παιδί μου είναι εκτεθειμένο σε μια πολύ σπάνια ασθένεια» σημειώνει η ίδια.
Τέλος, αναφέρεται και στην εμπειρία που είχε όταν νόσησε με τον ιό Η1Ν1. «Είχα νοσήσει με τον ιό Η1Ν1. Μου κράτησαν αρκετό καιρό τα συμπτώματα. Κόλλησαν και οι μικρές μου και ευτυχώς διαγνωστήκαμε γρήγορα».
Επίσης, στην εκπομπή παρουσιάζονται τρία ακόμη ενδιαφέροντα θέματα: Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μειωμένη όρεξη για φαγητό; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μέθη και το hangover; Και, πώς θα φτιάξουμε φυσικά αρωματικά για το σπίτι;