Μανουσάκης: Είμαι ερωτευμένος 36 χρόνια με την ίδια γυναίκα

Διαβάστε τι είπε στη συνέντευξή του

Ο ίδιος ανησυχεί πως η ελληνική τηλεόραση δίνει λάθος ερεθίσματα στα νέα παιδιά και αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΛΟΙΠΟΝ» και τη Ρενέ Σαραντινου τα μελλοντικά του σχέδια.

– Πώς κρίνετε την κατάσταση στη σημερινή τηλεόραση;
«Είναι μια έκπτωση αξιών αυτό που παρουσιάζει. Λόγω κρίσης, έχει καταφύγει σε εύκολα και φτηνά πράγματα. Το χειρότερο είναι το φτηνός χωρίς σκέψη. Η φτώχεια δημιουργεί τέχνες, το έχουμε ξεχάσει αυτό. Επαναπαυόμαστε στα έτοιμα, στις μεταφράσεις των ξένων “επιτυχιών”, σε ριάλιτι και μαγειρικές, τα οποία δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με την οικονομική κρίση, αλλά με την προσωπική μας. Η χώρα μας περνάει ιδεολογική κρίση και αυτή είναι σημαντικότερη. Υπάρχει πολιτιστικό κενό. Όταν θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, θα τα κληρονομήσουμε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολύ καιρό μετά. Αυτή τη στιγμή μεγαλώνει μια γενιά ελληνόπουλα με παραστάσεις μαγειρικής. Αυτά τα παιδιά τι πολιτιστικό επίπεδο θα έχουν, τι μορφωτικό, ποια δημιουργικότητα και τι όνειρα; Αυτά με ανησυχούν σε σχέση με τη σημερινή τηλεόραση».

– Μια τηλεοπτική δουλειά που είχε μεγάλη επιτυχία είναι «Το νησί». Αποτέλεσε την εξαίρεση της σεζόν που διανύουμε.
«Έχω δει μερικά επεισόδια. Είναι μια φωτεινή εξαίρεση, αλλά δεν καλύπτει την ανάγκη του τηλεθεατή μια σειρά, προς Θεού! Δεν αρκεί ένα σίριαλ ανάμεσα σε πέντε κανάλια πανεθνικής εμβέλειας, είναι τίποτα».

– Τι θα σας δούμε να κάνετε αυτόν τον καιρό;
«Κάναμε μια πρόταση στην ΕΡΤ βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Λέγεται “Ουζερί Τσιτσάνης”. Αναφέρεται σε μια περίοδο του Βασίλη Τσιτσάνη στη Θεσσαλονίκη, το 1942-1943, που είχε ανοίξει ένα ουζερί με τον κουνιάδο του. Τότε είχε γράψει μεγάλες επιτυχίες, τα κλασικά του έργα. Το άλλο σκέλος της ιστορίας είναι η ερωτική σχέση του κουνιάδου του με μια εβραιοπούλα. Μέσα από αυτή τη σχέση παρακολουθούμε την εξολόθρευση του εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί. Μια τραγική ιστορία άγνωστη στους περισσότερους. Το κοινωνικό κουκούτσι είναι ότι είναι παράλογη η φυλετική διάκριση, ο ρατσισμός, η υποτίμηση κάποιων ανθρώπων λόγω φυλής, θρησκείας… Δεν υπήρξα ποτέ ρατσιστής».

– Η ζωή της αείμνηστης Σπεράντζας Βρανά που θα γινόταν σίριαλ δεν προχώρησε;
«Είχαμε κάνει μια κουβέντα με το γιο της, αλλά δεν προχώρησε, γιατί μπήκε στη ζωή μας η πρόταση για τον Τσιτσάνη. Αργότερα ίσως γίνει, όπως και του Ζαμπέτα. Έχω έρθει σε επαφή με τους συγγενείς, τους κληρονόμους, την κόρη του. Το “Ουζερί Τσιτσάνης” είναι επίκαιρο. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα να αποκτήσουμε έναν απωθητικό ρατσισμό, λόγω των οικονομικών μεταναστών. Προειδοποιεί για κάτι που ελλοχεύει σαν κίνδυνος για την ελληνική κοινωνία, που δεν ήταν ποτέ ρατσιστική».

– Πίσω από ένα μεγάλο άντρα κρύβεται πάντα μια γυναίκα;
«Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Δεν κρύβεται καθόλου, είναι εκεί, μπροστά. (Γέλια.) Η γυναίκα μου, η Μαρία, είναι μπροστά από μένα. Έχουμε σχέση 36 χρόνων. Για να κρατηθεί η σχέση λέω συνέχεια “ναι”, αλλά μετά κάνω αυτό που θέλω! (Γέλια.) Το έχει καταλάβει έπειτα από τόσα χρόνια. Έχω βάλει τα πάντα σε δεύτερη μοίρα για χάρη της δουλειάς μου – πάντα η δουλειά έμπαινε μπροστά. Δουλειά μου είναι και η Μαρία και τα παιδιά μου».

– Είστε ακόμα ερωτευμένος;
«Βέβαια, πώς αλλιώς θα ήμουν μαζί της; Δεν γίνεται. Τη ζηλεύω, αγωνιώ όταν αργεί».

– Η σχέση σας με τον ΑΝΤ1 πώς είναι;
«Δεν είναι καλή η σχέση μου με τον ΑΝΤ1, έχει ψυχρανθεί».

– Ποιος είναι ο άνθρωπος του οποίου τη γνώμη εμπιστεύεστε;
«Της Μαρίας… καμιά φορά, τη δική μου και κατά περίπτωση άλλων ανθρώπων».

– Τι περιμένετε από τα παιδιά σας;
«Να κάνουν παιδί. Θέλω εγγονάκι. Θέλω να έχω ένα παιδί να παίζω. Αν κάνουν παιδί έπειτα από 10 χρόνια, θα έρχεται μόνο για το χαρτζιλίκι τότε. Τώρα μπορώ να κάνουμε δυο τρία πράγματα μαζί».