Οικολογικά Ημερολόγια: «Από το Χώμα με Αγάπη»

Διαβάστε την περίληψη του επεισοδίου

Σκηνοθέτες αυτού του επεισοδίου, η Βάλερυ Κοντάκου που έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο του ντοκιμαντέρ υπό την προστασία των θρυλικών αδερφών Maysles και ο Γιάννης Μισουρίδης, ο οποίος ξεκίνησε ως διευθυντής φωτογραφίας πριν περάσει στη σκηνοθεσία.

Διαβάστε την περίληψη του επεισοδίου:
Σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας όπου η εξεύρεση θέσης πάρκινγκ αποτελεί την είδηση της ημέρας, κάτι κινείται – και δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα. Κάθε Σάββατο πρωί, η εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, που μέχρι πέρσι δεν στέγαζε τίποτα περισσότερο από πεσμένους σοβάδες και ξεφτισμένες πινακίδες, μεταμορφώνεται σε οικολογικό παράδεισο. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει κατάληψη του ιστορικού κτιρίου καλώντας βιολογικούς καλλιεργητές από κάθε γωνιά της Ελλάδος να πουλήσουν τα προϊόντα τους, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα αυτόνομο διατροφικό μέτωπο υπέρ της δημόσιας πρωτοβουλίας.

Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να κλέβουν κάθε βδομάδα την παράσταση, αλλά η κάποτε ξεχασμένη αγορά διαθέτει πλέον από αυτοσχέδιο σαλονάκι μέχρι πιάνο, χειροπιαστές αποδείξεις μιας συλλογικής θέλησης για αλλαγή. Ο Σπύρος Παν, μουσικός και πρώην χαρτογιακάς σε μεγάλη εταιρεία του Λονδίνου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού εγκατέλειψε τα πάντα για μια καλύτερη ζωή και τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Ενώ αυτός κάνει τα ψώνια του, άλλοι ξαποσταίνουν στο πάμφτηνο καφέ της αγοράς που στεγάζει τόσο φιλοδοξίες όσο και αμφιβολίες, αφού κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει το αυτοδιοικούμενο προτεκτοράτο των λαχανικών.