Οι Πρωταγωνιστές στις αντρικές φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα
Διαβάστε: Ο Σταύρος Θεοδωράκης αφηγείται όλα όσα έζησε κατά τη διάρκεια της έρευνας
Σήμερα κρατούνται πάνω από 500 νέοι (15 έως 21) στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων Αυλώνα και Βόλου, στη γυναικεία φυλακή Ελεώνα Θηβών και στο Αγροτικό σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων Κασσαβέτειας. Οι ανήλικοι παραβάτες είναι στο 97% αγόρια, προέρχονται φτωχές οικογένειες. Είναι χρήστες ναρκωτικών οι περισσότεροι ενώ έχουν εγκαταλείψει το σχολείο.
Οι «Πρωταγωνιστές» θέλουν να προβάλλουν το σαφές αίτημα αυτών των παιδιών, να εφαρμοστεί ο νόμος, καθώς στον Αυλώνα κρατούνται 380 ανήλικοι η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι αλλοδαποί οι οποίοι πολλές φορές δε γνωρίζουν το λόγο του εγκλεισμού τους αφού συχνά καταδικάζονται χωρίς παρουσία διερμηνέα ή δικηγόρου.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα μόλις ένα χρόνο πρίν αναμόφωσε τον νόμο για τους ανήλικους δράστες, που μεταξύ άλλων λέει:
Το ανώτατο όριο φυλάκισης μειώνεται από τα 20 στα 10 χρόνια -η διάρκεια του περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ούτε είναι μικρότερη από έξι μήνες, αν για την πράξη που τελέστηκε ο νόμος απειλεί κάθειρξη μέχρι δέκα έτη.
Αν η απειλούμενη ποινή είναι ισόβια, η διάρκεια του περιορισμού δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια ούτε είναι μικρότερη από δύο.
Ορίζεται ως υποχρεωτική η προηγούμενη ακρόαση του ανηλίκου από το Δικαστή Ανηλίκων και η συνεκτίμηση της προσωπικής του γνώμης πριν από τη λήψη απόφασης για τον εγκλεισμό του.
Υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου για την εκδίκαση σοβαρών εγκλημάτων.
Δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να αποφασίζει αν νεαροί ενήλικοι (18-21 ετών) πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ανήλικοι, να τους επιβάλλονται δηλαδή αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα που θα μπορούν να εκτίουν μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους.
Δυστυχώς μεχρί αυτή την στιγμή παρόλο που ο νόμος έχει αναμοφωρθεί στην ουσία δεν εφαρμόζεται.
Ανήλικοι της φυλακής.
«Παρόλο που είδαμε και ακραίες συμπεριφορές συνειδητά επιλέξαμε να μην τα δείξουμε, δεν είναι η λογική μας να σοκάρουμε», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως είπε, οι κρατούμενοι χρειάζονται καλύτερη περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη και θέλουν κίνητρα-αθλητικές εγκαταστάσεις: άθληση (γυμναστήριο, 5×5, πινγκ-πονγκ, μπασκέτες) καθώς και την αλλαγή του προγράμματος της φυλακής το καλοκαίρι που είναι πιο δύσκολη περίοδος για τους νέους (οι φίλοι, οι κοπέλες τους είναι διακοπές κτλ)
Ο διάδρομος για τα κελιά.
Η φωτογράφος Μαρία Μαράκη μας μιλάει για όλα όσα είδε στις φυλακές και με ποίο κριτήριο επέλεξε τις εικόνες που θα έβγαιναν στην δημοσιότητα.
-Προβληματίστηκες όσον αφορά με το τι εικόνες και πλάνα θα τραβήξεις που θα δημοσιευτούν;
«Η πρώτη σύνχιση ήταν όταν μπήκα για πρώτη φορά μέσα,εκεί συνειδητοποιείς ότι είσαι σε φυλακή…όλα στο δείχνουν,ήθελα να τραβήξω τα πάντα!»
-Ποία εικόνα σε συγκίνησε περισσότερο;
«Αυτό που με συγκίνησε περισσότερο είναι όταν παρακολουθήσαμε εκεί μια θεατρική παράσταση απο μια ομάδα αντρών της φυλακής.Συγκεντρώνονταν στο κέντρο της σκηνής όλοι μαζί, έποιανε το χέρι ο ένας του άλλου και ξαφνικά έπεφταν κάτω όλοι μαζί σαν να είχε πέσει μια «βόμβα» και μετά βοηθούσε ο ένας τον άλλον να σηκωθεί…ήταν συγκλονιστικό»
Η ομάδα του θεατρικού.
-Στην επιλογή του φωτογραφικού υλικού δυσκολεύτηκες;
«Έπρεπε να γίνει γρήγορα η επιλογή επειδή όμως ήξερα ακριβώς τι ήθελα όλα έγιναν σωστά, στόχος μου ήταν να δώσω μια συνολική εικόνα ώστε όποιος έρθει στην έκθεση να αισθανθεί σαν να έχει πάει και αυτός εκεί»
Οι Πρωταγωνιστές σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζουν την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα στην έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Θεοδωράκη και της Μαρίας Μαράκη με τίτλο «Ανήλικοι Φυλακισμένοι». Οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν παράλληλα με τις μαρτυρίες των φυλακισμένων για τις συνθήκες κράτησης, το δικαστικό σύστημα, τη ζωή τους πριν τη φυλακή και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.
Η εκπομπή θα μεταδοδεί την Κυριακή 15 Μαϊου στις 23:00
Ρεπορταζ: Μαργαρίτα Ξένου