Τζορτζ Μπους: Σκεφτόμουν πόλεμο επτάμισι χρόνια ως πρόεδρος

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξή του

Ο Τζορτζ Μπους εμφανίστηκε με σκοπό την προώθηση του βιβλίου του «Decision Points», μία αυτοβιογραφία που επικεντρώνεται στις αποφάσεις με τις μεγαλύτερες συνέπειες τόσο στην προεδρική του πορεία όσο και στην προσωπική του ζωή.

Από την απόφασή του να κόψει το ποτό το 1986 μέχρι την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και τις αποφάσεις του όσον αφορά την οικονομική κρίση του 2008. Ένα βιβλίο που χαρακτηρίστηκε από τη «New York Times» ως «Λίγο προπαγανδιστικό, λίγο αυτοκριτική, λίγο οικογενειακό λεύκωμα και προσπάθεια να αναπλάσει την πολιτική του πορεία.»

Ο Τζορτζ Μπους που παρά τη συνέντευξη δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στη δημοσιότητα δήλωσε πως η πολιτική ήταν ένα κεφάλαιο στη ζωή του και όχι η ίδια του η ζωή. «Μία από τις θυσίες που κάνεις είναι η απώλεια της ανωνυμίας σου. Δεν μπορώ να προσωρήσω στο δρόμο. Κάποιος μου είπε: » Σου είπε κανείς ότι μοιάζεις στο Τζορτζ Μπους;». «Ναι» απάντησα εγώ, «συμβαίνει όλη την ώρα». «Θα πρέπει να σε εκνευρίζει» συμπλήρωσε εκείνος.

Ο πρώην πρόεδρος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τον Ομπάμα γιατί αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα ήθελε να του είχαν συμπεριφερθεί.

Αναφορικά με 11η Σεπτεμβρίου είπε πως κύριό του μέλημα ήταν το να προστατέψει τους ανθρώπους. «Είχα αρκετή εμπειρία για να ξέρω ότι σε μία κρίση, ο αρχηγός πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του…Η σκέψη μου ήταν η εξής: το πρώτο χτύπημα πιθανόν ήταν ένα ατύχημα, το δεύτερο ήταν επίθεση και το τρίτο ήταν κύρηξη πολέμου.  Είμαι ο αρχηγός, και θέλω να είμαι, στην Ουάσιγκτον. Σκεφτόμουν πόλεμο. Σκεφτόμουν πόλεμο για επτάμισι χρόνια ως πρόεδρος, δυστυχώς.»

Σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ ο Μπους δήλωσε: «Όλοι πίστευαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Πράκτορες νοημοσύνης, πολλοί άνθρωποι που αργότερα άσκησαν κριτική στον πόλεμο. Έπρεπε να διαχειριστούμε τον Σαντάμ Χουσεΐν διαφορετικά μετα την 9/11. Όταν βλέπεις μία απειλή δεν μπορείς να την αφήσεις να υλοποιηθεί. Όταν δεν βρήκαμε όπλα ένιωσα απαίσια  κι ακόμα νιώθω γιατί η υπόθεση της απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν στηριγμένη στα όπλα μαζικής καταστροφής… Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς αυτόν.» 

Όσον αφορά στις κατηγορίες ότι συμπεριφέρθηκε ρατσιστικά στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα επειδή ήταν μαύροι ο πρώην πρόεδρος απάντησε: «Με ενοχλεί πολύ όταν λένε ότι τα ανταλακλαστικά μου σχετικά με τον Κατρίνα ήταν αργά γιατί είμαι ρατσιστής. Μπορείς να διαφωνείς με την πολιτική που ασκώ αλλά μη με κατηγορείς ότι είμαι ρατσιστής. Άσκησα μία πολιτική που ένιωσα ότι βοήθησε όλες τις φυλές της Αμερικής. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος θα με κατηγορούσε ότι είμαι ρατσιστής. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο και ειλικρινά αναδεικνύει για την ασχήμια της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής. 

Δείτε το βίντεο: